Projektom “Stariji brat, starija sestra” ka zdravom razvoju i navikama kod djece

321

“Stariji brat, starija sestra” naziv je projekta koji se implementira u Bijeljini. Cilj je da se, kroz dinamičnu interakciju između volontera i djece, djeca u riziku i socijalno ugrožena djeca socijalizuju i usmjere ka zdravom razvoju, zdravim navikama i budućnosti.

“U projekat su uključena djeca od 6 do 14 godina i volonteri od 20 do 35 godina”, kazala je Violeta Mrkaljević, koordinatorica na projektu.

Mrkaljević: Dijete stiče zdrave navike

Kako je dodala, svrha projekta je ublažavanje i kompenzovanje posljedica razvojnih nedostataka i poteškoća kod djece i mladih, kako bi se sprečavala socijalna marginalizacija i upuštanje djece u rizična ponašanja koja su u vezi sa svijetom nasilja, kriminala i zavisnosti.

“Djeca i volonteri se kroz projekat druže 4 puta mjesečno, 8 mjeseci, a kroz druženje dijete treba da stekne povjerenje i sugurnost u volontera, koji će za njega biti pozitivan model ponašanja, te će dijete steći zdrave navike, usvojiti vještine i moralne i kulturne vrijednosti”, istakla je Mrkaljević.

Pored individualnih druženja djece i volontera, organizovana su i grupna druženja svih  volontera i djece, jednom mjesečno, kao i dva izleta za djecu i volontere – zimski i ljetni.

Ramić: Zadovoljna projektom

Senada Ramić, majka dječaka koji je uključen u projekat, izjavila je da je njeno dijete veoma srećno i zadovoljno zato što je uključeno u aktivnosti sa volonterom, da je volonter jako ljubazan prema njemu, razgovara o svemu i da nije kao u školi.

Smatra da takvih projekata treba biti više te da bi voljela da traje duže, kako bi njen sin stekao neke zdrave navike, jer je u riziku, prepušten sam sebi zato što mu, kako kaže, otac nije tu.

Projekat realizuje Udruženje za razvoj i edukaciju mladih, a finansira ga većim dijelom Fondacija za podršku i razvoj mentorstva “Stariji brat, starija sestra”, dok je jedan dio samodoprinos Udruženja “Siguran korak”.

Ukupno trajanje projekta, odnosno jednog projektnog ciklusa, je 9 mjeseci. Za sada je uključeno 7 djece, a ukupni budžet je 7.300 KM.