PROKUPLJE: Ključeve novih stanova dobilo 12 porodica iz naselja Mala Guba

Ambasador Fabrici, kome je poseta Prokuplju prvi odlazak van Beograda od pojave pandemije, naglasio  je da je  inkluzija jedna od osnovnih vrednosti Evropske Unije. Ovom prilikom on je  podsetio da su Romi najbrojnija manjina u Evropi, a da su najugroženiji

824
Foto: EU Info Centar

Uz podršku Evropske Unije 12 najugroženijih romskih porodica iz naselja Mala Guba u Prokuplju dobilo je ključeve novih kuća koje će im omogućiti život u kvalitetnim uslovima, zahvaljujući projektu „Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju”. Ključeve novih kuća vlasnicima su uručili su šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović i načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković.

Ambasador Fabrici, kome je poseta Prokuplju prvi odlazak van Beograda od pojave pandemije, naglasio  je da je  inkluzija jedna od osnovnih vrednosti Evropske Unije. Ovom prilikom on je  podsetio da su Romi najbrojnija manjina u Evropi, a da su najugroženiji.

Ambasador Sem Fabrici (Foto: EU Info Centar)

Naš posao je da uključimo romsku zajednicu u društvo i da svi zajedno radimo na rešavanju problema sa kojima se suočavaju, a fundamentalna pitanja su smeštaj, obrazovanje i zaposlenje. Srbija i Evropska unija rade godinama na inkluziji Roma, a EU je investirala 30 miliona evra za inkluziju Roma u Srbiji. Obezbeđivanje smeštaja je najveći deo naše donacije, ali radimo takođe i na obrazovanju i drugim temama. Samo prošle godine, 1000 stipendija je dodeljeno romskoj deci – poručuje ambasador Fabrici.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović čestitala je porodicama koje su dobile stanove u naselju Mala Guba.

Mi smo u prethodne dve godine, zajedno sa Evropskom unijom, koja je ne samo naša podrška nego i finansira najveći deo projekata inkluzije Roma i Romkinja, napravili stanove za više od 200 porodica koje su rešile svoje stambeno pitanje. Mi moramo da radimo zajedno, Vlada Srbije, lokalne samouprave, EU – da učinimo sve što možemo da uslovi života budu jednaki za sve – istakla je ona

Ovaj  veliki projekat podržalisu  Evropska Unija i Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture. Od 68 ljudi koji će biti smešteni u ovim novim objektima u Maloj Gubi biće 45 dece.

Foto: EU Info Centar

Od sredine 1999. godine, skoro tri stotine interno raseljenih Roma živi u privremenim podstandardnim ili neformalnim objektima u naselju Mala Guba na obodima Prokuplja. Romska zajednica u ovom naselju suočavala se godinama i sa problemom plavljenja reke Toplice, pa su tako u poplavama 2014. i 2016. godine, pripadnici ove zajednice ostali bez krova nad glavom koje je reka sa sobom odnela. Kako bi se pomoglo Romima koji žive u ovom naselju, 2017. godine Grad je uz finansijsku podršku Evropske unije pokrenuo projekat Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju. Ovaj program je sa 9,5 miliona evra finansirala Evropska unija, a sa 1,5 miliona evra Republika Srbija.

(portal-udar.net/EU Info Centar)