Proljetnim bazarom do školskih uniformi i novih ormarića

1286
Foto: Općina Kaknj

U dvorištu osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ u Kaknju, po prvi put je organizovan proljetni „Školski bazar“, koji je bio prodajnog karaktera. Od prikupljenih sredstava omogućit će se kupovina školskih uniformi i ormarića za učenike ove škole.

„Trenutno realiziramo projekat uvođenja školskih uniformi, u okviru kojeg ćemo osigurati i dječije školske ormariće. U ormariće djeca treba da ostavljaju svoje uniforme ali i pribor, opremu, višak udžbenika, odnosno sve ono što njihove torbe čini teškim. Također, želimo riješiti problem s kojim se mi susrećemo već dugi niz godina, prolem teških torbi jeste problem djece ali i njihovoih roditelja  i nas uposlenika“, rekla je Nedžmina Buza, direktorica Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“.

U organizaciji školskog bazara učestvovali su roditelji, svi učenici i zaposlenici škole. Vrijedni učenici ove škole na prodaju su ponudili razne proizvode koji su djelo njihovih vrijednih ruku a cijene su bile simbolične.

„Uključila se lokalna zajednica, ja se ovom prilikom toplo zahvaljujem svima, kao i Općinskom načelniku koji je podržao djecu, pružio i finansijsku pomoć za jedan dio ovog projekta. Iako je bazar prodajnog karaktra  postoji i druga komponenta koja je sigurno važnija a to je poboljšanje i unapređenje saradnje porodice i škole“, istakla je direktorica.

Na Bazaru su bili izloženi ručni radovi, nakit, igračke, knjige, kolači, sokovi i druge sitnice.

„Želimo da izađemo iz okvira škole, da ne govorimo samo o nastavnom procesu, mi želimo da promovišemo vannastavne aktivnosti. Želimo da pokažemo javnosti koliko naša djeca žele da rade, šta sve ona umiju da rade kako bi doprinijeli i školi i zajednici“, dodala je Buza.

Sredstva sa bazara će biti usmjerena na nabavku školskih ormarića koje će koristiti i naredne generacije. Ovo nije projekat samo za ovu generaciju, ovo će ostati i za one koji će doći poslije.

Ovo je jedan od primjera dobre prakse i jedan od načina kako da se ublaže socijalne nejednakosti među djecom.

„U moje vrijeme, školske uniforme su bile jedna svakodnevnica. U to vrijeme školske uniforme su se uvodile u škole u cilju zaštite odjeće. Neke škole uvode mantile kao obilježje škole. Neko želi da ukaže na socijalni segment, da se barem ublaže socijalne razlike među djecom. Mi smo našli razloga u sva tri navedena“, rekla je na kraju.

Za potrebe ovog projekta, izvršeno je anketiranje i 90 posto roditelja se izjasnilo da želi da se uvedu školske uniforme.

(portal-udar.net)