Protest građana zbog odnosa vlasti prema problemu zagađenja zraka

Građanima se obratio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto istakavši da značajan dio problema predstavlja što mnogi građani ne žele mijenjati svoje navike za vrijeme kad su proglašene epizode "Upozorenje" ili "Uzbuna"

1145
Foto: Fena

Stotinjak građana Sarajeva okupilo se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odnosa vlasti prema problemu zagađenja zraka u glavnom gradu BiH.

Među njima je bio i administrator stranice “Prljavi grad Sarajevo” Faris Fejzagić koji je istakao da se pridružio građanima kako bi poručio vlastima, posebno na federalnom nivou, da moraju početi raditi svoj posao.

Vlada FBiH u protekle tri do četiri godine nije usvojila nijednu mjeru povodom zagađenja, a jesenas su čak i povećali cijenu plina što je mnoge građane natjeralo da se okrenu loženju – rekao je Fejzagić.

Najavio je da će uskoro biti održane veće demonstracije ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, jer njih smatra glavnim krivcem za ovakvo stanje.

Građanima se obratio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto istakavši da značajan dio problema predstavlja što mnogi građani ne žele mijenjati svoje navike za vrijeme kad su proglašene epizode “Upozorenje” ili “Uzbuna”.

Dodao je da bi građani morali imati razvijeniju svijest kako bi svi zajedno pristupili rješavanju problema kvaliteta zraka.

Forto je naglasio da će kantonalna vlada u narednom periodu svoj rad fokusirati na zaštitu zdravlja najosjetljivijih kategorija, a to su djeca.

Federalni hidrometeorološki zavod danas je objavio da je tokom vikenda došlo do postepenog popravljanja kvaliteta zraka na mjernim mjestima u Federaciji BiH.

Navode da su već u subotu značajno pale koncentracije lebdećih “PM” čestica na području Tuzlanskog kantona, a potom i u Zenici. Vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica su se najduže zadržale u Sarajevu, Visokom i Ilijašu gdje je trend značajnijeg pada ostvaren tek u nedjelju poslijepodne.

(FENA)