PROTEST ISPRED ČEŠKE AMBASADE U BEOGRADU: Romi neće da ćute!

597
Foto: Facebook ORS

Građanski pokret Opre Roma Srbija danas je organizovao prvi u nizu protesta zbog smrti Stanislava Tomaša, Roma iz Češke Republike koji je 19. juna ove godine ubijen od strane policije u češkom gradu Teplice.

Protesti će se organizovati i u drugim gradovima u Srbiji. Opre Roma Srbija je sa okupljenim ljudima predala svoje zahteve ambasadi Češke Republike u Beogradu.

Smrt Stanislava Tomaša od strane policije u gradu Teplice u Češkoj je poslednji primer policijske brutalnosti koju su Romi pretrpeli. Ovo je zemlja koja je sistematski sterilisala Romkinje i oslabila obrazovanje romske dece. Ovo je zemlja u kojoj je predsednik otvoreno rasistički nastrojen i čiji je premijer upravo zahvalio policiji na onome što se dogodilo Stanislavu Tomašu.

Drugi svetski rat bio je vrhunac romske patnje. Neprijateljstvo i nasilje koje su pretrpeli romski preci, nažalost, nastavlja se sve do danas kada je Stanislav Tomaš brutalno ubijen. U poslednjih par godina, Romi su svedoci sve češće policijske brutalnosti. Koren policijske brutalnosti protiv Roma je anticiganizam, što je specifična forma rasizma prema Romima, proistekle iz iskrivljene percepcije većine o romskim zajednicama širom Evrope. Rezultat sistemskog rasizma prema Romima doveo je do smrti Roma u gradu Teplice, Češka.

Bez obzira na način na koji se događaj odvijao, pripadnici romskih zajednica iz cele Evrope, smatraju da je takva vrsta ponašanja u instituciji za sprovođenje zakona duboko osuđujuća.
Zahtevi od Češke Vlade koji su tom prilikom predati ambasadi su:
• nezavisno sprovođenje istrage u vezi sa smrću Stanislava Tomaša,
• stvaranje nezavisne komisije koja će izložiti policijska pravila i stvarnu policijsku praksu u romskim zajednicama.
Promene koje romska zajednica želi da vidi su:
• Odgovornost i pravda – policajci treba da odgovaraju za nezakonite prakse koje dovode do nesrazmernih mera protiv pripadnika manjinskih zajednica,
• Proširiti broj Roma angažovanih u strukturama za sprovođenje zakona,
• Jače provere u procesu zapošljavanja policajaca (tj. da bi se osiguralo da nisu vezani za krajnje desne, fašističke i populističke organizacije),
• Bavljenje kulturom rasizma koja postoji u policijskim institucijama i pružanje antirasističke obuke policajcima za uklanjanje predrasuda,
• Ukinuti rasno profilisanje bilo koje vrste i osigurati da svaki građanin ima pravo da ga agenti za sprovođenje zakona jednako tretiraju,
• Stvoriti i dati puni mandat nezavisnim institucijama da istražuju policijske zločine, poput policijskih odbora za vođenje civilnog društva.

Rasizam ubija!
Romi žele da žive!

#ROMAVANTTOLIVE #EROMAKAMENTEDZIVEN #RACISMKILLS #JUSTICEFORSTANISLAVTOMAS #opreromasrbija #ORS