Protest zbog zlostavljanja u Zavodu Pazarić, građani poručili: Kriva je država!

Podsjetimo, zastupnica u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić juče je objavila šokantne fotografije iz Zavoda Pazarić na kojima se vidi kako su štićenici ovog doma vezani za radijatore i namještaj

1027
Foto: Udar

U Sarajevu je danas održan skup građana povodom zlostavljanja djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na skupu ispred zgrade Federalne vlade okupilo se nekoliko stotina ljudi. Okupljanje je dogovoreno putem društvenih mreža.

Građani su tražili ostavke Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda u Pazariću, kao i da se hitno ispitaju dešavanja u ovoj instituciji.

Ukazali su na jako loš tretman djece u svim institucijama ovog tipa, gdje se, prema riječima jedne građanke, djeca izgladnjuju i tuku.

Foto: Udar

Dijete moje sestre je boravilo u zavodu Drin u Fojnici, postalo je sto-postotni invalid nakon što je primila BSG vakcinu, nisu joj davali da jede. Evo slike govore sve,umrla je od gladi, a ne od bolesti kako su rekli – poručila je Halida Canajaz, pokazujući slike djevojčice koja je imala nepunih 18 godina kada je umrla.

Dodala je kako nisu nikad bili zadovoljni tretmanom ali da nisu smjeli da o tome govore.

Jedan od demonstranata poručio je kako državu Bosnu i Hercegovinu vode neobrazovani.

Kradu se donacije i fiksiraju djeca. Djecu ne možete fiksirati, ne u takvom stanju, djeci trebaju senzibilni ljudi, sa djecom ne može da radi bilo ko. I nepreuzimanje odgovornosti za ovo je gore od ratnog zločinca – rekao je, i zaključio da se djeca ne smiju vezati već da im treba zagrljaj i ljubav.

Foto: Udar

Majka jednog djeteta s poteškoćama u razvoju kazala je da dijete nikad ne može biti agresivno toliko da ga se veže kanapom za radijator, ili majicom vežu ruke.

Vi njega onesposobljavate, to nisu medicinske metode. To su metode iz 12. vijeka – rekla je uznemirena majka.

Još jedna majka dječaka s posebnim potrebama od 17 godina ukazala je na problem nedostatka stručnog osoblja u zavodima i adekvatne pomoći kada su u pitanju fizioterapeuti, logopedi, isl.

17 godina se borim sa sistemom. Upisala sam ga u Vladimir Nazor, nešto malo ima, ali nema stručnjaka. Sistem ne funkcioniše. 7 godina molimo i borimo se da se na Ilidži otvori dnevni centar, svaka država i grad imaju dnevni centar, nama ne daju, da bi njima više ostalo novaca. Ne možemo protiv sistema, sistem nas ne podržava – poručila je uplakana majka.

Foto: Udar

Šta još treba da ispliva na površinu da neko odgovara, pitanje je koje je postavio predstavnik 150 porodica djece koja idu u Zavod Mjedenica, i iznio niz zahtjeva, između ostalih da sa djecom rade ljudi koji su za to školovani, i da se radi po savremenim metodama.

Nećemo stati dok se hitno ne promijeni zakon o socijalnoj zaštiti. Problem naše djece nije samo obrazovanje nego i socijalna i zdravstvena zaštita. Ovo je samo početak naše borbe –  poručio je.

Protesti su završeni, a predstavnike građana niko nije primio na sastanak u zgradi Vlade FBiH.

Podsjetimo, zastupnica u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić juče je objavila šokantne fotografije iz Zavoda Pazarić na kojima se vidi kako su štićenici ovog doma vezani za radijatore i namještaj.

Foto: Udar

Ona je zatim podnijela inicijativu da se smijene članovi Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda. Parlament je inicijativu odbio, ali je naložio da se u roku od sedam dana izvrše provjere iznesenih navoda, i zakazao tematsku sjednicu o stanju u Zavodu Pazarić i drugim ustanovama sličnog tipa 4. decembra.

(portal-udar.net)