Protesti na godišnjicu stradanja Dženana Memića

Na protestima na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, okupljenim građanima obratili su se Amir Agić - otac Selme Agić, predstavnici nevladinih organizacija Edo Čelebić i Saudin Hrnjić te predstavnica grupe „Pravda za Davida“ Nensi Puškar

882
Foto: Fena

Više stotina građana okupilo se danas u Sarajevu na 19. protestima povodom četvrte godišnjice od stradanja mladića Dženana Memića.

Memić je stradao 8. februara 2016. godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži, a sedam dana kasnije je preminuo.

U slučaju stradalog Dženana Memića, Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta oslobodio optužene Ljubu i Bekriju Seferović nakon što nisu pronađeni dokazi da je Memić poginuo u saobraćajnoj nesreći te da povrede ne odgovaraju naletu vozila na pješaka.

Otac stradalog Dženana Memića, Muriz Memić kazao je danas novinarima da je dva puta dokazano da njegov sin nije stradao u saobraćajnoj nesreći te poručio da on neće odustati od borbe za pravdu.

Foto: Fena

Ako ga niko fizički ne spriječi, tvrdi  Memić, nikada neće odustati od pronalaženja krivca za smrt njegovog sina, iako niko u njegovoj porodici nije siguran.

Borba ide dalje, koliko god. Dotakli smo u osinje gnijezdo i nije me strah – poručio je Memić.

Advokat Muriza Memića, Ifet Feraget tvrdi da je to slučaj koji jasno pokazuje da u tužilaštvu rade kriminalci koji se bave organiziranim kriminalom s kojim se najteže boriti.

Oni koji su doveli do ovoga su potpuno svjesni da moraju snositi odgovornost ukoliko bude vladavina prava. Dokazi jasno govore da su tužioci na osnovu jasnih nalaza podigli lažnu optužnicu – poručio je Feraget.

Poručio je građanima BiH da se nastave boriti za istinu i pravdu, jer je to bolje nego živjeti bez pravde.

Dženanova sestra, Arijana Memić poručila je da su njihovi zahtjevi nepromjenjivi, a to  je da se provede istraga, da se počinioci izvedu pred sud i da se kazne u skladu sa zakonom.

Od tužilaštva zahtijeva da uhapse Alisu Mutap – Ramić koja je  8. februara 2016. godine šetala sa Dženanom u Velikom alejom na Ilidži.

Foto: Fena

Uhapsite Alisu i natjerajte je da kaže ko je ubio Dženana. Živimo u državi gdje možeš ubiti i ne odgovarati za to – poručila je Dženanova sestra.

Na protestima na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, okupljenim građanima obratili su se Amir Agić – otac Selme Agić, predstavnici nevladinih organizacija Edo Čelebić i Saudin Hrnjić te predstavnica grupe „Pravda za Davida“ Nensi Puškar.

(FENA)