Protesti širom Evrope nakon smrti Stanislava Tomáša

U petak su se protesti protiv rasizma održali i u Berlinu u Njemačkoj. Događaj su podržale antirasističke i romske nevladine organizacije, a prisustvovao je i politički analitičar i borac za prava Roma, Benjamin Ignác, iz Fondacije Otvoreno društvo

619

Oko 400 ljudi okupilo se juče ispred ambasade Češke Republike u Bukureštu protestujući zbog smrti Stanislava Tomaša, Roma koji je preminuo nakon policijske intervencije.

Podsjetimo, video snimci hapšenja Roma, u gradu Teplice na sjeveru Češke 19. juna, pokazuju policajca kako mu nekoliko minuta kleči na vratu, a Tomaš je kasnije preminuo u kolima hitne pomoći.

Incident je izazvao široku osudu zbog rasizma i diskriminacije sa kojima se suočavaju Romi, čija populacija u Evropi broji oko 10 do 12 miliona.

Na jučerašnjem protestu u glavnom gradu Rumunije neki su nosili majice s natpisom „Rasizam ubija“, a jedan od zahtjeva demonstranata bila je nezavisna istraga o smrti ovog čovjeka.

„Našeg čovjeka je policija zvjerski ubila. Ovo je dokaz da postoji brutalnost prema Romima“, rekao je Banu Ionut Alin iz građanske grupe Aresel.

Češka policija saopćila je da je muškarac umro od predoziranja narkoticima. Zvanična istraga je u toku.

„Razlog zbog kojeg smo danas izašli na ulice je taj što je ovaj institucionalizirani rasizam sve prisutniji. Sve je veći trend ekstremističkih stavova prema romskim zajednicama”, rekao je Alin.

Dodao je da je mnogo Roma i da imaju moć, te da će se suprotstaviti svemu, koliko mogu, da odgovore na takav rasizam.

U petak su se protesti protiv rasizma održali i u Berlinu u Njemačkoj. Događaj su podržale antirasističke i romske nevladine organizacije, a prisustvovao je i politički analitičar i borac za prava Roma, Benjamin Ignác, iz Fondacije Otvoreno društvo.

Protest protiv diskriminacije i rasizma protiv Roma održan je u subotu i u Dublinu, glavnom gradu Irske, a još jedan takav skup održan je u Madridu u Španiji.

U nedjelju je udruženje romskih studenata (HÖR) iz Austrije organizovalo skup u Beču.

Prisutni su zapalili svijeće ispred spomen obilježja Marcusu Omofumi, tražitelju azila iz Nigerije koji je umro tokom deportacije iz Austrije od posljedica policijske brutalnosti i čija je smrt postala simbol antirasističkog pokreta te zemlje.

Evropska mreža romskih grassroot organizacija također se pridružila protestu ispred Evropskog parlamenta pod nazivom „Protiv policijske brutalnosti u Evropi“ koji je organizovao ured Romea Franza, romskog europarlamentarca iz Njemačke, uz sudjelovanje Petra Polláka, romskog europarlamentarca iz Slovačke.

Iz Evropske komisije su kazali da su mnogi Romi u Evropskoj uniji „žrtve predrasuda i socijalne isključenosti“, uprkos zabrani diskriminacije u EU.

(Portal Udar)