PROTESTI U BERLINU: Zaštitimo Memorijalni spomenik za evropske Sinte i Rome

Progon Roma nije samo dio povijesti. To je također dio sadašnjosti. Rasizam, diskriminacija i nasilje dio su našeg svakodnevnog života. U Njemačkoj, u Europi, u svijetu. Godinama se borimo protiv praznih komemoracija i hladnog zaborava. Moramo se nastaviti boriti za prekid historije koja se nastavlja

1230
Spomenik romskim žrtvama nacizma u Berlinu/ (Fototo: Udar arhiva)

Centralni „Memorijalni spomenik Sinti i romskim žrtvama nacionalnog socijalizma“ u Berlinu, proteklih dana mjesto je mnogobrojnih protesta i demonstracija koje organizuju romski aktivisti. Naime, protesti su pokrenuti kada je Njemačka Željeznička kompanija – Deutche Bahn, u javnost izašla sa svojim planovima da se ispod Memorijalnog spomenika izgradi dodatna linija S-Bahna.

Plan Željeznice jeste da radovima, jedan dio memorijalnog spomenika učine nedostupnim za javnost. Ovaj proces mogao bi da traje duži vremenski period, pa čak i nekoliko godina. Pri svom poduhvatu, Željeznica ne garantuje da Memorijalni spomenik neće biti oštećen, što je nadalje prouzrokovalo nezadovoljstvo romskih aktivista?

Napominjemo, da je ovaj spomenik produkt višedecenijske borbe Roma i Sinta za priznanje žrtava nacističkog vremena.

Romski i Sinti aktivisti pozivaju na ujedinjenost

Trenutno se vode pregovori o alternativnim željezničkim linijama – ali nije sigurno kako će se te rasprave završiti.

Iz Saveza Romskih Udruženja saopštili su da je jako bitno da spomenik ostane u postojećem obliku i da ga se ni na koji način ne mjenja.

Deutsche Bahn mora promijeniti svoje planove. Nijedno područje oko spomen-obilježja ne smije se dirati. Sve je manje i manje preživjelih od holokausta. Zato je još važnije da spomen ostane, a ne da se dira sada ili u budućnosti – saopštili su iz Saveza u saopštenju za javnost.

„Podsjećamo da su svi Romi i Sinti koji danas žive potomci progonjenih, djeca i unuci preživjelih. Mnogi od naših ljudi nemaju grob. Uputili su ih u logore smrti,  ubijali u šumama, zakopali u masovne grobnice. Naš spomen u Berlinu je mjesto gdje oplakujemo i gdje se prisjećamo žrtvi svih oni koji su ostali bez groba.“

Ali to nije samo mjesto za žaljenje. To je i mjesto opomena, da se nikada više ne ponovi. Memorijalni spomenik za Rome i Sinte predstavlja mnogo više od arhitektualne građevine, on nas podsjeća na hrabrost našeg naroda, i nastale žrtve tokom genocida nad Romima i Sintima, i upravo zato mi, Romi i Sinti moramo se boriti da isti ostane netaknut  Naglasili su iz Saveza Romskih Udruženja.

Podsjećamo da je Deutche Reichbahn, prethodnik Deutche Bahn-a, svojevremeno predstavljao najveće preduzeće u kapitalističkom svijetu između 1920 i 1932. Njegova uloga tokom drugog svjetskog rata je bila centralna. Prema navodima Saveza Romskih udruženja, Reichbahn je u Njemačku uvozio prisilno deportovane radnike, bez kojih ne bi bilo moguće održati tadašnju ekonomiju.

Milione su zarađivali prevozeći ljude do logora smrti, a prema svemu sudeći njihov nasljednik Deutche Bahn, nastoji  uništiti jedan od najvažnijih spomenika za Rome i Sinte nastradale u Drugom svjetskom ratu.

Raspravljanje o uklanjanju Memorijalnog spomenika je poput napada

Progon Roma nije samo dio povijesti. To je također dio sadašnjosti. Rasizam, diskriminacija i nasilje dio su našeg svakodnevnog života. U Njemačkoj, u Europi, u svijetu. Godinama se borimo protiv praznih komemoracija i hladnog zaborava. Moramo se nastaviti boriti za prekid historije koja se nastavlja.

Zajedno s drugim romskim samoorganizacijama već smo organizirali demonstraciju u Berlinu pod motom: Zaštitimo spomen na Sinte i Rome Europe. Nastavit ćemo organizirati prosvjede, skupove, demonstracije i komemoracije sve dok spomenik ne bude siguran – kazali su iz Saveza Romskih Udruženja.

Dani Karavan (89), umjetnik koji je dizajnirao spomen, najavio je da će ga braniti svojim životom ako bude potrebno.

Njegova poruka, predstavlja i misiju za sve nas, da iz poštovanja prema 1.5 miliona Roma i Sinta ubijenih u Europi pokažemo svoju solidarnost i učestujemo u borbi za NAŠ Spomenik, bez obzira na mjesto vrijeme i način na koji ćemo to uraditi.

Memorijalni spomenik mora ostati takav kakav jeste! OPRE ROMA

(portal-udar.net/www.bundesromaverband.de)