Protestni skup “Pravda za Dženana” održan na Trgu djece Sarajeva

1019
Foto: Fena

Novi protestni skup “Pravda za Dženana” okupio je večeras na  Trgu djece Sarajeva prijatelje i sugrađane tragično stradalog mladića Dženana Memića, koji su još jedanput iskazali podršku porodici Memić u nastojanjima da dođu do pravde za svog sina.

Pred nekoliko stotina građana Sarajeva izašao je Dženanov otac Muriz Memić koji je naglasio da će borba za pravdu biti nastavljena, te se zahvalio Visokom predstavniku Valentinu Inzku koji je u Vijeću sigurnosti UN-a spomenuo slučajeve Memić i Dragičević.

– Zamolio bih Inzka da iskoristi ovlasti i da pomete bagru u Tužilaštvu KS na čelu s Dalidom Burzić. Stranci su jedini koji nam mogu pomoći, a ja već godinama pokušavam dokazati kriminal u Tužilaštvu i MUP-u KS. Dobio sam prijavu zbog nenajavljanh protesta, ali neću zbog toga odustati – kazao je  večeras Memić.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget rekao je da sudski postupak presporo teče i odbrana još uvijek nije dobila žalbu Tužilaštva KS što usporava proces slanja slučaja s Kantonalnog suda u Sarajevu na nadležni Vrhovni sud FBiH.

Slučaj bi bio jednostavan da postoji vladavina prava. Vode se parcijalne istrage i drastično se krši Ustav BiH, zakoni i međunarodne konvencije. Kompletna farsa sporo teče samo da bi se dobilo na vremenu – izjavio je Feraget.

(FENA)