Putujuća izložba „Evrovizion.Crossing.Stories and spaces“ otvorena u Sarajevu performansom Selme Selman

Prva stanica projekta je Sarajevo, a cilj je ukazati na aktuelne društveno-političke poretke i osvijetliti specifične impulse određenih mjesta, kako bi se generisao kontinuirani razvoj prostora za dijalog

693
Selma Selman (Foto: Udar)

Izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES, u organizaciji ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine, otvorena je juče u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Izložba je otvorena performansom „Vi nemate pojma“ bh. umjetnice Selme Selman.

Performans preispituje poziciju u kojoj danas živimo, veoma je ličan ali isto tako veoma direktan, i asocira na svo društvo koje danas živi. Rad je veoma jednostavan, isto tako mislim da svi vrlo lako mogu razumjeti ali isto tako preispitati samog sebe. Smatram da je ovo jedan od performansa koji je na najjednostavniji a najradikalniji način rekao šta se dešava u svijetu – kazala je za portal Udar Selma Selman.

Direktorica Goethe instituta Simone Voigt kazala je na otvorenju izložbe da se u osnovi evropske ideje nalaze raznolikost, različitost ljudi, mišljenja, mjesta, te da je to prikazano umjetničkim djelima koja su predstavljena.

Kada sam se pripremala za dolazak u Sarajevo razgovarala sam sa jednim političkim stručnjakom koji mi je rekao da se na Balkanu odlučuje o budućnosti Evrope. Nije mi bilo jasno šta je htio da kaže, međutim sada nakon sto dana provedenih ovdje razumijem. Mislim da upravo ta multikulturalnost, raznolikost, diverzitet u svakom mogućem smislu koji čini ovo mjesto, je upravo ono što odražava ova izložba i možda nije slučajno da je baš Sarajevo prva lokacija na kojoj se ona otvara – kazala je Voigt.

Kustosica ove izložbe Sanja Kojić Mladenov kazala je da je  važno predstaviti umjetničku praksu koja je u direktnoj relaciji sa društvenim temama i sa propitivanjem teme identiteta.

Smatrali smo da nije najvažnije prikazati šta su dominantni tokovi već da vidimo šta je to što je manje vidljivo ili marginalno, i šta od toga može biti predstavljeno i uključeno u ovu izložbu – rekla je Kojić Mladenov.

Na otvorenju su bili prisutni i umjetnice i umjetnici Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Henrike Naumann i Adnan Softić.

Kokreativna izložba ifa-e EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES se bavi tematikom aktuelne društveno-političke situacije u Evropi i idejom evropskog identiteta.

U fokusu su manje vidljivi i marginalizirani geopolitički i kulturni prostori, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope.

Sanja Kojić-Mladenov

To su takozvane poluperiferije i mjesta raznolikosti, koji u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

Prva stanica projekta je Sarajevo, a cilj je ukazati na aktuelne društveno-političke poretke i osvijetliti specifične impulse određenih mjesta, kako bi se generisao kontinuirani razvoj prostora za dijalog.

Naziv izložbe EVROVIZION je konstrukt sličnih, ali i različitih jezičkih formi – Eurovisione / Evrovizija / Евровизия – koji simbolizira ideju mogućeg zajedništva.

Nakon Sarajeva, izložba putuje u Novi Sad, a nakon toga i u Grčku, Kipar, Gruziju, Bugarsku, Moldaviju, Belgiju, Poljsku, Rusiju Litvaniju, a završava u Berlinu.

(Portal Udar)