Rab Howell: Prvi i jedini Rom koji je igrao za Fudbalski tim Engleske i Liverpool F.C.

Howell je rođen 1867. u romskom karavanu u Winocbanku, distrikt Sheffield. Prije nego što je postao poznat igrajući za Sheffield United i Liverpool, Howell je nastupao za Ecclesfield i Rotherham Swifts

1579

Kada je 1890. godine zaigrao za Sheffield United, Rabin (Rab) Howell je bio prava senzacija. U vremenu kada se očekivalo da Romima pripadaju najmizerniji poslovi, za javnost je iznenađajuće bilo da jedan “punokrvni Rom” zaigra za ovako veliki fudbalski klub.

Rab Howell je bio uspješan, nadaren i istrajan fudbaler, koji je nakon Sheffielda, ubrzo zaigrao i za Liverpool, kao i za reprezentaciju Engleske, što ga do danas čini jedinim Romom koji je predstavljao boje engleske reprezentacije.

Howell je rođen 1867. u romskom karavanu u Winocbanku, distrikt Sheffield. Prije nego što je postao poznat igrajući za Sheffield United i Liverpool, Howell je nastupao za Ecclesfield i Rotherham Swifts.

Bio je vrlo vješt igrač uprkos svojoj visini od 165 cm. Debitovao je kao napadač, ali je ubrzo prešao u odbranu gdje je igrao ostatak karijere.

U knjizi “100 velikih – Sheffield United Football Club”, Dennis Clareborough je naveo da su se mnogi igrači plašili Raba, opisijući ga “tvrdog kao nokat”.

“Nekada je igrao centralnu poziciju, ali u njegovom sadašnjem klubu uvijek je s desne strane ostvarivao uspjehe. On je mali, ali zbog svoje veličine, ima mnogo prostora. Vrlo je brz u svojim pokretima, nikada se ne umara i igra jednako dobro od početka do kraja igre”, naveo je Clareborough u svojoj knjizi iz 1895. godine.

 

Posljednji fudbalski klub u kome je igrao nakon Liverpoola, bio je Preston North End. Do tada je za Liverpool odigrao 68 utakmica. U Preston North Endu se nije dugo zadržao zbog preloma noge 1903. godine, čime je njegova karijera okončana.

Nastavio je živjeti u Prestonu, te počeo raditi kao noćni čuvar, ali radeći i ostale poslove zbog loše materijalne situacije. Bio je i lošeg zdravstvenog stanja, kasnije i slijep, a preminuo je 1937. u 69. godini života.

(portal-udar.net)