Radionica iz oblasti novinarstva: Nove nade, nove snage

1490

U Sarajevu u organizaciji Medijskih inicijativa od 13. do 16. aprila održana je edukativna radionica iz oblasti novinarstva za saradnike Romskog portala UDAR. Devet učesnika/ca iz Prnjavora, Gradačca, Novog Travnika, Donjeg vakufa, Kaknja, Sarajeva i Bijeljine su dobili znanja iz pisanja vijesti, prepoznavanja događaja, izvora te selekcije informacija. Njihov edukatvni ciklus će se nastaviti kroz rad u lokalnim zajednicama i pisanje tekstova o događajima koji tretiraju Rome u BiH uz korekciju radova i dobijanje instrukcija od uredništva.

Iako većina učesnika nije do sada imala priliku pisati vijesti, njihovi radovi na obuci su pokazali dobar temelj i mogućnost da se uz manje uredničke korekcije objave. Učesnici su prezadovoljni načinom rada i činjenicom da će postati saradnici portala.

„Trening je veom koristan za dalji rad za Romski portal UDAR. Naučila sam kako naći pravog sagovornika – izvora. Moja poruka svim mladim Romima je da istražuju o svom narodu i pišu!“, rekla je polaznica Begzada Jovanović.

Predavači na seminaru su bili Dalibor Tanić, glavni urednik portala, Radenko Udovičić, predsjednik Medijskih inicijativa i univerzitetski profesor novinarstva i Branka Radević, novinarka portala Žurnal.