Radmanović i Bradara s predstavnicima OSCE-a: Sloboda medija stub je demokratije

337

Sloboda medija stub je demokratije, rečeno je na današnjem susretu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića i delegatkinje u Domu naroda PSBiH Lidije Bradare s predstavnicom OSCE-a za slobodu medija Teresom Ribeiro i šeficom Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec.

Istaknuto je da je sloboda medija važna pretpostavka za ukupan razvoj društva i da treba učiniti sve kako bi se u svijetu unaprijedila ne samo fizička nego i egzistencijalna sigurnost novinara, ali, kako je rečeno, pri tome je nužno, slično kao i u svijetu politike, promovirati odgovornost medija za izgovorenu i napisanu riječ i otklanjanje govora mržnje.

Na sastanku je rečeno da se u radu bosanskogercegovačkih medijima osjeti snažan uticaj podjela na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni što predstavlja problem koji se dugo rješava i teško je očekivati da će neko sa strane preko noći ponuditi rješenje umjesto da ga istrajno traže akteri u BiH.

Istovremeno, istaknuto je, rad medija u BiH opterećen je i refleksijama aktuelnih problema na globalnoj sceni, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Relevantne međunarodne institucija stanje medijskih sloboda u BiH ne ocjenjuju kao loše, međutim ima prostora za pomake naprijed.

Radmanović i Bradara zahvalili su OSCE-u na raspoloženju da i dalje doprinose ukupnom razvoju demokratskih odnosa u BiH, ističući otvorenost i za savjetodavnu pomoć te međunarodne organizacije u procesu daljnjeg jačanja slobode medija.