Radnica dobila otkaz zbog vrijeđanja Romkinje

Cijeli događaj izazvao je mnogo polemika u Češkoj, posebno na društvenim mrežama. Dok jedni osuđuju ponašanje prodavačice, drugi kažu da je otkaz previše stroga kazna

727

Lanac knjižara Kanzelsberger u Češkoj odlučio je otpustiti prodavačicu koja je na Twitteru rasno vrijeđala romsku kolegicu i tamo objavila druge rasističke komentare.

U nedjelju je Daniel Hule iz organizacije “Ljudi u potrebi” (Člověk v tísni) podijelio sporne postove putem vlastitog naloga i pitao upravu knjižare hoće li takvo ponašanje tolerirati.

Iz knjižare su kazali da gospodin Kanzelsberger smatra da je ponašanje prodavačice neprihvatljivo i da ona više neće raditi za ovu kompaniju.

Žena, čiji je Twitter nalog pod imenom “Tereza Bart”, objavila je da bi “čak i šetnja četvrti Cejl u Brnu bila ugodnija od podučavanja ciganke na poslu”.

Žena je nastavila svoje rasističke uvrede. “Na kraju, svi znaju da je normalna boja bijela”, napisala je ona.

Firma se distancirala od mišljenja svoje zaposlenice.

“Njeno ponašanje bilo je nespojivo s humanim odnosom. Ne može vrijeđati svoje kolege. Ovo ne odražava stav kompanije prema manjinama”, rekla je Jana Kmuníčková, voditeljica Odjela za marketing.

Cijeli događaj izazvao je mnogo polemika u Češkoj, posebno na društvenim mrežama. Dok jedni osuđuju ponašanje prodavačice, drugi kažu da je otkaz previše stroga kazna.

Novinarka Saša Uhlová kazala je u svom komentaru da će otpuštanje prodavačice biti utjeha onima koji su povrijeđeni njenim komentarima. No, ona dodaje da, nažalost, to neće smanjiti diskriminaciju s kojom se susreću Romi.

Uhlová je napisala da je diskriminacija sveprisutna i da “uništava živote Roma u Češkoj Republici”.

(portal-udar.net)