RAMIĆI MOLE ZA POMOĆ: Požar gotovo u potpunosti uništio dva domaćinstva

Obje porodice Ramić trenutno žive u jako lošim uvjetima. U ovom trenutku porodicama Azre i Ševale Ramić pomoć je najpotrebnija

888
Posljedice požara

Posljedice požara koji je izbio prvog juna ove godine u kaknjskom naselju Varda,  za porodice Ramić i dalje predstavljaju ogroman problem. Životni uslovi u kojima su živjeli ni prije požara nisu bili zadovoljavajući, a nakon požara su primorani da prežive u skoro pa potpuno uništenim objektima koji su nesigurni za život.

Ove pordice drugog doma nemaju, a jedino pozitivno u čitavom slučaju je da nije bilo povrijeđenih. Uzrok požara nije nepoznat ni nakon tri sedmice, a porodice čekaju na izvještaj vještaka.

Ševala Ramić: Da bih preživjela, sakupljam staru obuću, odjeću i tehniku, pa to prodajem na pijaci u Kaknju.

Prva kuća koja je bila zahvaćena požarom pripada Ševali Ramić, samohranoj majci. U toj kući živjela je sa sinom, snahom i još dvoje djece. Ova nesreća dodatno je potresla ovu porodicu, a nade za boljitkom nema.

Morala sam izaći iz kuće jer u njoj se stvarno ne može više živjeti, a para za renoviranje nemam govori Ševala. Kaže da ih niko od nadležnih ni 20 dana nakon nesreće nije posjetio, niti pružio bilo kakvu pomoć.

Trenutno se nalazi u stanu kod kćerke dok se ne pronađe neko riješenje. U trenutku kada se desio požar Ševala nije bila prisutna. Navodi da je u tom momentu bila u Sarajevu i radila posao koji joj pomaže da spoji kraj s krajem.

-Da bih preživjela, sakupljam staru obuću, odjeću i tehniku, pa to prodajem na pijaci u Kaknju. Drugačije ne mogu izaći na kraj sa svim obavezama, jedino primanje koje imam od ove države je 100 KM penzije  – kazala je Ševala za UDAR.

Druga kuća koja je bila zahvaćena požarom je kuća Azre Ramić. U toj kući i dalje borave ona, suprug Idriz, dvije kćerke i njihova unuka koja pohađa sedmi razred osnovne škole. Iako je kuća nesigurna, druge alternative nemaju.

Moramo tu živjeti, šta ćemo, da imamo bolje išli bi, nadam se samo da će nam neko uspjeti da pomogne makar da ova kuća postane sigurna za život – kazala je Azra za UDAR.
Za sada, identično kao i u Ševalinom slučaju,  niko od nadležnih ih nije ni posjetio, a kao razlog porodice Ramić, ističu da bi to moglo biti zbog neposjedovanja građevinske dozvole.

Teška nam je situacija, nije nam svejedno ali drugačije ne možemo. Sami ovu kuću ne možemo popraviti, previše je izdataka, sama se brinem o školovanju unuke i prehranjivanju cijele porodice. Radim kao muško, sakupljam staru plastiku i karton i preprodajem, drugačije ne bi mogli preživjeti – govori Azra.

POTREBNA POMOĆ DOBRIH LJUDI

Iako su upoznati sa ovim slučajem za sada odgovora institucija nije bilo, tako da je porodica primorana da pomoć traži od ljudi dobrog srca na bilo koji način.

Azra Ramić: Radim kao muško, sakupljam staru plastiku i karton i preprodajem, drugačije ne bi mogli preživjeti.

Obje porodice Ramić trenutno žive u jako lošim uvjetima. U ovom trenutku porodicama Azre i Ševale Ramić pomoć je najpotrebnija. Sve uplate možete vršiti na brojeve računa ispod navedene:

Ševala Ramić broj računa : 134 020 01047534 22 – ASA BANKA
Azra Ramić broj računa: 1861620335022811Ziraat Banka

(Portal Udar)