Raspravljano o problemu povećanog nasilja nad ženama u BiH

709
Foto: Ilustracija

Na sjednici Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) raspravljano je o problemu povećanog nasilja nad ženama u BiH.

Nakon obavljene rasprave, Povjerenstvo je zaključilo da od Agencije za ravnopravnost spolova BiH zatraži da, u roku od 15 dana, dostavi temeljito i opsežno izvješće o Informaciji i realizaciji plana interventnih mjera po pitanjima nasilja nad ženama i djecom u BiH, s posebnim osvrtom na nasilje u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa (COVID-19), saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Zaključeno je i da se od Gender centra Federacije BiH i Gender Centra Republike Srpske zatraže mjesečna izvješća o stanju nasilja u obitelji, s posebnim osvrtom na nasilje u vrijeme trajanja pandemije “COVID-19”.

Povjerenstvo je, također, zaključilo da traži od Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko distrikta BiH da, u roku od 15 dana, dostave statističke podatke o nasilju nad ženama za razdoblje od marta 2020. godine do danas, kao i uporedne podatke o stanju u istom razdoblju za 2018. i 2019. godinu.

(FENA)