Razbiti predrasude o vakacinaciji

579

Danas je Udruženje za razvoj i  edukaciju  mladih” Siguran korak” uz finasijsku podršku Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske  kroz projekat “Prevencija je pola zdravlja“ održao ulične akcije zagovaranja za vakcinaciju protiv COVID-19 virusa u tri romska naselja Tombak, Čopor i Mahala u Bijeljini.

Violeta Mrkaljević
Violeta Mrkaljević

“Cilj ove aktivnosti je da se 200 Roma i Romkinja iz romskih zajednica u Bijeljini informiše o važnosti imunizacije u borbi protiv virusa COVID-19”, rekla je Violeta Mrkaljević koordinatorka na projektu.

Aktivisti udruženja su išli u terenske posjete i podjelil letke – informativne i edukativne o važnosti imunizacije u borbi protiv virusa COVID-19. Informativni leci sadrže zvanične infomacije o tome kako vakcina štiti od virusa COVID-19 i takođe da opovrgnu sve neosnovane tvrdnje o vakcini u koje vjeruju oni koji su skeptični. Naprimjer da ne izaziva sterilitet, da je bezbjedna, ispitana…

“Jedan dio Roma i Romkinja su jako nezainterosovani o navedenoj temi. Odbijali su razgovore, ali nije baš tako sve tamno. Ima i onih koji su željeli da saslušaju, pitaju kako da dođu do vakcinacije. Zatim,sam saznala da ima i onih koji su se vakcinisali, a to su starije osobe. Ovu aktivnost ćemo da nastavimo da radimo do kraja ovog mjeseca kroz projekat. Međutim i nakon projekta planiramo da imamo sastanke i edukacije sa navedenom populacijom kako bi se njihova svijest probudila o ovoj temi”, rekla je romska medijatorica na projektu Begzada Jovanović.

Hasiba Ramić iz Tombaka je navela da je ona primila vakcinu Sputnjik i da je jako dobro sve podnijela. Nije imala nikakvih velikih reakcija sem malo bola u ramenu. Savjetuje svim svojim Romima da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe, ali i svoje najmilije.