Razvoj poljoprivrede za ranjive kategorije u fokusu Vlade Brčko distrikta

Prema podacima koje smo dobili iz Zavoda za zapošljavanje BD i Odjela za Poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu BD, istaknuto je da će se fokus prilikom sprovedbe ovih projekata u velikom djelu staviti na Rome

1050
Sjednica Vlade BD (Foto: VLada BD)

Na  jučerašnjoj,  68. vanrednoj sjednici Vlade Brčko distrikta, između ostalog, bilo je riječi i o dostavljanju projektnih prijedloga u vezi s pozivom EU4Business – razvoj preduzetništva.

Na sjednici je odlučeno da će Vlada konkurisati za sredstva, koja će pružiti podršku ranjivim kategorijama i mladima u razvoju preduzeništva u poljoprivrednom sektoru. Očekuje se da će se ovim potezom, povećati broj zaposlenih na ovom području.

Sredstva izdvojena za ovu namjenu iznose milion eura, a 10 posto od ukupne sume će sufinansirati Vlada Brčko distrikta i na taj način dati svoj doprinos ovoj inicijativi.  Šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Miroslav Geljić, rekao je da ovo odjeljenje pruža tehničku pomoć kao i pomoć pri pisanju projekta, te da su u ovoj fazi dostavljanja projektne ideje uključeni i Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, nevladina organizacija „Vermont” i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH kao nosilac aktivnosti.

„Brčko može dobiti minimalan iznos sredstava od 150.000, a maksimalan 200.000 eura. Podgrantovi će se, ukoliko bi projekat prošao, dijeliti do 10.000 eura po osobi bilo da su u pitanju fizička ili pravna lica. Nakon podnošenja aplikacije, i eventualnog prolaska projekta, slijedi pisanje projekta i dalje raspisivanje javnog poziva”, pojasnio je Geljić.

Prema podacima koje smo dobili iz Zavoda za zapošljavanje BD i Odjela za Poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu BD, istaknuto je da će se fokus prilikom sprovedbe ovih projekata u velikom djelu staviti na Rome, koji u Brčkom predstavljaju najbrojniju ranjivu kategoriju.

(portal-udar.net)