RCC predstavlja novi projekat “Omladinska laboratorija zapadnog Balkana”

962

Vijeće za regionalnu saradnju predstavilo je novi projekt “Omladinska laboratorija zapadnog Balkana” koji je već počeo sa radom.

Projektom će biti uspostavljene omladinske laboratorije u regionu koje će se zajedno sa kreatorima politika baviti važnim pitanjima zajedničkim za sve mlade ljude sa zapadnog Balkana, kao što su zaposlenost, poduzetništvo, obrazovanje, i slično, s ciljem da se mladi angažuju i uključe u proces donošenja odluka.

Oko 50 posto mladih ljudi u regionu do sada nije čak ni razmatralo mogućnosti koje bi mogle uticati na donošenje odluka vlasti, a njih čak 32 posto to ni ne zanima, pokazalo je najnovije izdanje istraživanja Balkanski barometar.

Omladinska laboratorija zapadnog Balkana je trogodišnji projekt koji sa 1,5 miliona eura finansira Evropska unija, a provodi Vijeće za regionalnu saradnju.

Cilj projekta je da se mladima pruže prilike da učestvuju u donošenju odluka u šest ekonomija zapadnog Balkana, u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, u kojima mladi čine 21,27 posto ukupnog stanovništva, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA)