REAKCIJA DUBIOZE KOLEKTIV: Javno se izvinjavamo svim ljudima koje je riječ u našoj pjesmi uvrijedila

5268
Dubioza kolektiv

Nakon ukazivanja na sadržaj teksta pjesme “Buranije” u kojoj je upotrijebljen pežorativan naziv za Rome, Dubioza kolektiv se oglasila odmah. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti bez uredničke intervencije:

Prije tri dana dobili smo poruku od prijatelja u kojoj piše da je Dalibor objavio post o našoj pjesmi u kojoj smo upotrijebili riječ “ciganija”.

Odmah želimo reči da se potpuno slažemo sa Daliborom i u tom smislu napomenuti dvije činjnice:

1. Pjesmu “Buranija” smo napisali u oktobru prošle godine, dva dana prije snimanja druge epizode Karantin show-a pa smo je uživo i izveli za tu priliku. Ubrzo nakon što smo je objavljena ta epizoda shvatili smo se da je riječ neprimjerena pa smo je izbacili iz teksta.

2. Pjesmu smo uklonili sa YT i FB upravo zbog toga, ali nažalost Radio Sarajevo je pjesmu snimio i emitovao u programu, a da mi o tome nismo ništa znali. Kada smo saznali, zamolili smo ih da pjesmu trajno izbrišu iz svoje arhive.

Slažemo se sa konstatacijom da mi kao društvo ponekad olako koristimo uvrijedljive riječi, a da često nismo ni svijesni težine koju nose. Ovim putem želimo da se javno izvinemo svim ljudima koje je ova riječ u našoj pjesmi uvrijedila na bilo koji način i drago nam je što je Dalibor reagovao i još bi ga zamolili da našu reakciju objavi na portalu UDAR, na čemu se unaprijed zahvaljujemo.

Drugarski pozdrav!

(Portal Udar)