Reakcija na izjavu Milorada Dodika. Mujić: Moramo braniti državu od ovakvih političara

1889
Mehmed Mujić, Foto: Lična arhiva

Član Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH i predsjednik Udruženja Evropski put Roma, Mr.sc. Mehmed Mujić, reagovao je na izjavu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, emitovanu 14.12.2017. godine u Dnevniku 2 Federalne televizije. U najavi drugog priloga koji je izvještavao o sastanku čelnika HDZ BiH i SNSD-a na Jahorini, između ostalog je citirana izjava Milorada Dodika, koji je rekao: Presuda Sejdić-Finci je „mrtvo slovo na papiru“.

U nastavku, prenosimo reakciju Mehmeda Mujića u celini:

Federalna televizija je 14.12.2017. godine u Dnevniku 2 objavila prilog u kojem se kaže: „Evropski put BiH zajednička je vrijednost za koju se zalažu i SNSD i HDZ BiH.“ Odmah nakon toga slijedi izjava: Milorada Dodika koji tvrdi: „Presuda Sejdić-Finci je mrtvo slovo na papiru, kad nije provedene do danas, ne mora se provesti ni u budućnosti.“

Da nije tragično, bilo bi smiješno.

Slično je iste večeri objavio i Bportal.ba, uz još nekoliko detalja o Dodikovoj izjavi, koja je zajednički stav SNSD-a i HDZ-a oko izbora članova Predsjedništva BIH.
“Mislim da BiH što se tiče izbora članova Predsjedništva mora ostati sa predznakom da se bira Srbin, Hrvat i Bošnjak i da u tom pogledu ćemo vjerovatno u idućem vremenu konstituisati naš zajednički stav po tom pitanju”, kaže Dodik.“ (izvor: //bportal.ba/dodik-presudu-sejdic-finci-ne-treba-provoditi/).

Šta normalan čovjek da misli nakon ovih izjava?

Jesu li Romi i svi ostali koji nisu Srbi, Hrvati ili Bošnjaci uopšte punopravni građani ove države?
Imaju li jednaka prava?
Imali su kada su branili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.
Sada moramo ponovo braniti našu državu, braniti je od ovakvih političara. Način borbe će biti upravo država i njene institucije.

Prvi korak je utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje svih aktera koji ignorišu sudske odluke i ne čine ništa da se presuda Sejdić-Finci implementira u Ustav Bosne i Hercegovine, za šta ću se lično založiti.

(portal-udar.net)