Reakcija Nedžada Jusića: Tužilaštvo BiH treba da istraži na koji način su građeni objekti za Rome

1864
Nedžad Jusić (Foto: Udar arhiv)

Nakon što smo juče objavili tekst, Preko 140 romskih porodica u BiH, od sada živi u boljim uslovima, na adresu naše redakcije, stigla je rekacija Nedžada Jusića, romskog aktiviste i Vijećnik u Gradskom Vijeću Tuzla ispred nacionalnih manjina.

Njegovu reakciju objavljujemo u celini:

Osjećam potrebu kao dugogodišnji romski aktivista i kao Vijećnik u Gradskom Vijeću Tuzla ispred nacionalnih manjina, a koji sam mandatom u Gradskom Vijeću dobio najveću podršku i povjerenje od romske nacionalne manjine, da reagujem na tekst koji ste objavili.

Prvo što želim naglasiti i poručiti Evropskoj Komisiji i drugim donatorima, ukoliko ovako i na ovaj način žele pomagati Romima, ne treba ni da im pomažu, jer ovaj tekst je pun neistina da ne upotrijebim riječ laži.

Prvenstveno sam naslov koji kaže od sada da Romi žive u boljim uslovima u ovim stambenim jedinicama, ja lično mislim i smatram da je većini tih korisnika prije ugrožen, nego im je poboljšan život, i njima i njihovoj djeci.

Naime, kako ćemo mjeriti napredak svih programa koji se tiču Roma, ako nećemo mjeriti po kvalitetu življenja i da se produži životni vijek samih Roma, sa ovim izgrađenim stambenim jedinicama odgovorno tvrdim „da je većini tih korisnika životni vijek skraćen“,  jer većina stambenih objekata je rađena u van građevinskoj sezoni, po kiši, snijegu, tako da su stambene jedinice pune vlage i nemaju kvalitet koji bi trebali imati da su rađeni u građevinskoj sezoni. Nitko nije još provjerio niti utvrdio zbog čega su dvije Romkinje i jedan Rom u naselju Poljice, gdje su kuće građene prije par godina, preminuli u roku od mjesec dana.

Također ističem da ne vidim, stvarno mi nije jasno, kroz ovaj program, niti ovdje igdje piše, kako su Romi i na koji način u ovom projektu podržani za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje, OVO JE TOTALNO IZMIŠLJENO!!!

Molim sve nadležne institucije da reaguju u skladu sa svojim mogućnostima i ovlastima, prije svega Tužilaštvo BiH, kako i na koji način su građeni objekti za Rome, jer po mome ličnom sudu, ti objekti ne zadovoljavaju opšte uslove za zdravi život, te ako je neko imao neke druge namjene, ili namjere, treba da odgovara.

Evo ja već duže vrijeme pokušavam doći do projektnih dokumentacija za stambene objekte, ali nažalost to je zatvoren krug, tako da je nemoguće doći do toga. Ja kao ja možda ne mogu, ali sam siguran da Tužilaštvo i druge institucije mogu doći do projektne dokumentacije, kakao i kada su rađeni ti stambeni objekti i što je najbitnije, da li projektna dokumentacija odgovara stvarnom stanju na terenu?!

Evo pozivam prevenstveno u Tuzlanskom kantonu da se napravi jedna takva analiza, pa možda i u Kaknju i drugim općinama.

Ovo da ne govorim sve slučajno i napamet, dostavljam fotografije stambenih objekata u Tuzli u i u Kaknju.

 

Stavovi iznijeti u tekstu pripadaju autoru, ne nužno i uredništvu portala Udar.

 (portal-udar.net)