REAKCIJA: Romi u Brčkom ogorčeni na pojavu diskriminacije u Domu zdravlja, doktor demantuje

Podijele i etiketiranje u našem društvu nesumnjivo postoje, a ovo je samo jedan primjer. Rasizma nisu pošteđeni čak i oni najmlađi, jer su upravo oni diskriminirani na nacionalnoj osnovi, a preko njih i čitava romska zajednica

1092

Nakon što smo prenijeli saopćenje Asocijacije mladih Roma „AKSIOM“, te snimak objavljen na portalu Otisak.ba o pojavi rasizma u Domu zdravlja u Brčkom, reagovala je i ogorčena romska zajednica iz ovog grada.  

Među prvima, reagovala je i zastupnica u Skupštini Brčko Distrikta, Mejra Šečić. Kaže da je romska zajednica, a i ona sama, neprijatno iznenađena to što Rome, posebno romsku djecu, čak i u zdravstvu razdvajaju od ostalih.

Ja sam iz romske zajednice i ljudi mi se stalno obraćaju za savjete. Jučer sam imala hiljadu pitanja o tome šta se dešava i zašto nas i na ovakav način razdvajaju od većinskog stanovništva. I sami znate da je ovo diskriminacija i rasizmu. Ovo za mene i za sve ostale Rome predstavlja nešto neshvatljivo – izjavila je za Udar Mejra Šečić.

Podijele i etiketiranje u našem društvu nesumnjivo postoje, a ovo je samo jedan primjer. Rasizma nisu pošteđeni čak i oni najmlađi, jer su upravo oni diskriminirani na nacionalnoj osnovi, a preko njih i čitava romska zajednica. Mejra kaže da će se boriti protiv ovakvih stvari.

Mejra Šečić

Kroz svoj angažman u Skupštini boriću se svim silama da se ovakve podjele ne dešavaju ni Romima ni ostalim građanima našeg grada. Danas su nam ovo uradili u Domu zdravlja, sutra nas to možda čeka i u školama… Moramo se svi zajedno boriti protiv nejednakosti.  Ovakve stvari se ne smiju dešavati. Odgovorni za ovaj čin treba adekvatno da budu kažnjeni – poručila je Mejra.

Iako godinama unazad Romi u Brčkom nisu ravnopravni članovi društva, diskriminacija u Domu zdravlja je ono što niko od njih nije očekivao. Stanovnici romskih zajednica su zaprepašteni snimkom i onim što se dešava u ovoj ustanovi. Kažu da se to desilo na mjestu na kojem se diskriminacija najmanje očekuje.

Semir Džafić iz naselja Prutače kaže kako je ovaj događaj još jedan dokaz da Romi i dalje nisu prihvaćeni kao ravnopravni stanovnici Brčkog.

Razbijesnio sam se kada sam vidio jučerašnju objavu. Pogodilo me to što se ta podjela vrši na dječijem odjelu i što se naša djeca od malih nogu odvajaju od ostalih. Ne mogu da shvatim kako je to i dalje dopustivo i kako do sada niko ko radi tu nije reagovao. Nije mi jasno na osnovu čega smo mi kao narod zaslužili da se ovako odnose prema nama. Ako se ovo dešava u Domu zdravlja, ne smijem ni da zamislim kako je u ostalim ustanovama – kazao je Semir za UDAR. Poručio je da želi da se što prije otkrije osoba koja je odgovorna za ovo.

Semir Džafić

Sinan Muratović je  jedan od starijih stanovnika romske zajednice u Brčkom.  Smatra da je ovo velika nepravda.

U svojih 40 godina života u Brčkom, susreo sam se sa mnogo toga što je nas Rome omalovažavalo.
U većini stvari smo uvijek bili na „dnu liste“ i naša prava su bila umanjena, ali ovaj događaj je ono što je mene i moju porodicu duboko pogodilo, jer se radi o ljudima koji brinu za naše zdravlje i ne bi trebali da nas dijele ni po kojem osnovu. Kako da ja nakon ovog odvedem unuka doktoru i da na isti način gledam te doktore kao prije. Ja sam invalid i nesposoban sam za rad, skoro pa svaki dan sam kod doktora, ali poslije ovog ja ne znam kako da te ljude gledam u oči. Volio bih da se ovo nikada nije desilo jer sada više nemam povjerenja ni u zdravstvo i znam da se tako osjeća i većina Roma u Brčkom
– rekao je Sinan.

Romska zajednica Brčko distrikta  traži odgovore i poziva Upravu Doma zdravlja da ispita ko je odgovoran za rasizam u njihovoj ustanovi.

U međuvremenu, iz brčanskog Doma zdravlja su demantirali novode skupštinske zastupnice i predstavnice romske nacionalne manjine u Distriktu Mejre Šečić po pitanju diskriminacije Roma, prenosi portal Radio Brčko:

„Sporni natpis „Romi“ na kasetama na odjelu Pedijatrije, dio desetogodišnjeg projekta u Brčko distriktu.“

Prim. dr. specijalist pedijatrije Nihad Musić (Foto: radiobrcko.ba)

Prim. dr. specijalist pedijatrije Nihad Musić kaže kako je riječ o projektu pod nazivom „Akcioni plan za rješavanje problema u zdravstvu romske populacije“ čiji je nositelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u okviru kojega su ovoj populaciji dostupni zdravstveni pregledi na terenu, navodi se.

Dr. Musić je burno reagovao na izjavu skupštinske zastupnice, pokušavajući da opravda i relativizira njene navode, poručivši da ovo nipošto nije vid diskriminacije prema romskoj nacionalnoj manjini.

(Portal Udar)