REGION: Mladi zajedno radili na promovisanju anganžmana u socijalnoj inkluziji

Kroz kreativno osmišljene radionice sprovedeni su i sprecifični ciljevi projekta: Spoznaja vlastitih kapaciteta, jačanje samopoštovanja i samopouzdanja, osvještavanje i senzibilizacija mladih o predrasudama i stereotipima sa kojima se suočavaju socijalno isključene skupine...

795

Više od 60 mladih iz Hrvatske, Srbije i Bosne I Hercegovine učestvovalo je na desetodnevnoj omladinskoj razmjeni u Novom Vinodolskom zahvaljujući finansijskoj podršci Agencije za mobilnost i programe EU.

Projekat pod nazivom Active Youth for Active Society je uspješno sproveden kroz saradnju tri organizacije – Udruga udomitelja Nada Ivanec, kao nositelj projekta, zajedno sa partnerskim organizacijama Crveni krst Sombor i  udruženje građana Srce na dlanu Banja Luka.

Glavni cilj projekta bio je promovisanje aktivnog anganžmana mladih u pogledu socijalne inkluzije socijalno isključenih društvenih grupa.

-Već pet godina sprovodimo ovaj projekat zahvaljujuć našim donatorima, sa 60 sudionika i 6 voditelja. Većina mladih iz Udruge udomitelja Nada Ivanec su bez odgovarajućeg roditeljskog skrbi i smještena su u takozvane hraniteljske obitelji i obitelji u riziku iz lokalne zajednice te nekoliko volontera. Takođe su neka od djece sa poteškoćama u razvoju i po prvi put su imali priliku biti na moru. Ove godine je tema kako razbiti stereotipe prema migraciji i ljudima koji su razliciti I drugacijih startnih pozicija. Pored toga su mladi imali priliku da nauče prvu pomoć ali I kako da reaguju u slučaju elementarnih nepogoda – izjavila je predsednica udruge udomitelja “Nada Ivanec”, Mladenka Ravenski.

Kroz kreativno osmišljene radionice sprovedeni su i sprecifični ciljevi projekta: Spoznaja vlastitih kapaciteta, jačanje samopoštovanja i samopouzdanja, osvještavanje i senzibilizacija mladih o predrasudama i stereotipima sa kojima se suočavaju socijalno isključene skupine, uloga medija u društvu, razvoj novih i unapređenje postojećih vještina sa ciljem pružanja pomoći i samopoći, posebno u vremenima kada smo sve češće sa elementarnim nepogodama, požarima, poplavama i potresima. Poseban naglasak je stavljen na pružanje prve pomoći i samopomoći.

Pored radionica i edukcija, učesnici su imali priliku da se upoznaju,kreativno izraze,druže I zabave. Takođe su učesnici jedan dan proveli na ostrvu Krk,te im je to bilo posebno iskustvo jer su neki od njih imali priliku prvi put da se voze brodom,a vožnju im je uljepšalo I nekoliko delfina koji su plivali pored broad.

Sve aktivnosti su tokom razmjene imale za cilj da se učesnici povežu, steknu nova znanja i iskustva, te ostvare nova prijateljstva.

Voditeljica grupe iz BiH, bila je Slađana Popović, master psiholog te psihoterapeut pod supervizijom.

Učesnici napuštaju svoju zonu komfora, te se povezuju sa vršnjacim, a, kroz kreativne i edukativne radionice je zamišljeno da se djeca oslobode i steknu samopouzdanje. Za mene je ovo jedno nevjerovatno iskustvo, ali i velika odgovornost – rekla je Slađana te dodala da ovakve razmjene povoljno utiču na mlade osobe:

“Pozivam mlade da se uključuju u razne aktinosti, s obzirom na to da su sada u projketu učestvovali i volonteri udruženja građana SRCE NA DLANU iz Banja Luke, što govori o tome da volontiranje može biti i nagrađeno.”

(Portal Udar)