Rezultati ankete: Više od 50 posto mladih bi zbog traženja posla napustilo BiH

Pored već prepoznatih problema posebno ističu probleme mladih prouzrokovane diskriminacijom po različitim osnovama, nebrigom i nepostojanje podrške razvoju mentalnog zdravlja  te visokim stepenom korupcije u različitim segmentima života i djelovanja mladih

734

Problemi mladih u Bosni i Hercegovini ogledaju se u nemogućnosti zaposlenja, neusklađenosti obrazovnog sistema s tržištem rada, nesigurnim radnim mjestima i posljedice pandemije koronavirusa, rezultati su to ankete koju su provele krovne organizacije mladih, Vijeće mladih Federacije BiH, Omladinski Savjet Republike Srpske i Vijeće mladih Brčko Distrikta o  stavovima mladih o pojedinim pitanjima.

Pored već prepoznatih problema posebno ističu probleme mladih prouzrokovane diskriminacijom po različitim osnovama, nebrigom i nepostojanje podrške razvoju mentalnog zdravlja  te visokim stepenom korupcije u različitim segmentima života i djelovanja mladih.

Anketni obrazac, podijeljena u tematske cjeline kao što su vrijednosti u koje vjeruju, porodični život,  obrazovanje i tržište rada, politika i aktivizam, popunilo je 355 mladih u dobi od 15 do 30 godina s teritorije cijele BiH.

Anketa je kreirana povodom obilježavanja 12. augusta – Međunarodnog dana mladih s ciljem promocije mladih kao bitnih partnera u promjenama i podizanja svijesti o izazovima i problemima s kojima se suočavaju u svijetu.

U rezultatima ankete se navodi sa 68.7 posto ispitanika smatra da u BiH može steći kvalitetno obrazovanje, a 85.1 posto spremno je raditi poslove za koje nije školovano. Čak 52.4 posto mladih bi zbog traženja posla napustilo Bosnu i Hercegovinu.

Na pitanje da li vjeruju u institucije vlasti, 88.5 posto mladih je odgovorilo negativno, a 62.8 posto ih ne vjeruje u bilo kakve institucije. Najmanje povjerenja mladi su iskazali prema entitetskim vladama i Predsjedništvu BiH – kazali su.

Oko 82 posto ispitanika živi u porodičnom domaćinstvu i svoje odnose sa članovima porodice, 58.3 posto bi bilo spremno da stupi u brak sa osobom koja ima različitu vjersku ili etničku pripadnost, a 45.4 posto bi podržalo legalizaciju istospolnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Pokazalo se da 18.9 posto mladih svakodnevno koristi duhan ili duhanske proizvode, 33.5 posto je izjavilo da nikada nije konzumiralo alkohol, njih 80.8 posto narkotike, saopćili su organizatori.

(FENA)