Banovići bi trebali nastaviti pružati podršku Romima

307

Općinski načelnik Bego Gutić primio je u radnu posjetu predsjednika Udruženja građana „Evropski put Roma“ Tuzla i podpredsjednika Međunarodne romske unije (IRU) Mehmeda Mujića te je razgovarano o položaju romske populacije u Banovićima i načinima kako poboljšati njihov život.

Mujić se zahvalio načelniku Gutiću na dosadašnjoj podršci i pomoći koju je općina Banovići pružila Romima, te izrazio nadu da će u narednom periodu, uz podršku Evropske unije, Ministarstva za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Vlade Tuzlanskog kantona, zajedno raditi na realizaciji programa i projekata čiji će cilj biti poboljšanje uslova života i položaja pripadnika ove nacionalne manjine.

Općina Banovići svake godine, kroz svoje redovne aktivnosti, u budžetu planira određena finansijska sredstva za Rome. Ta sredstva su u proteklom periodu korištena za uređenje komunalne infrastrukture u romskim naseljima, za izgradnju stambenih objekata, obrazovanje romske djece i druge vidove pomoći. Na tome će se, kako je kazao općinski načelnik, nastaviti raditi i u narednom periodu.