Na današnji dan film “Epizoda u životu berača željeza” dobio dva srebrna medvjeda

477

Epizoda u životu berača željeza je bosanskohercegovački film iz 2013. godine u režiji Danisa Tanovića. Film je na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, 16. februara 2013. dobio Srebrnog medvjeda za najbolji film a Nazif Mujić je dobio Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu.

Film je osim ove dvije nagrade dobio posebnu nagradu ekumenskog žirija, a za samo 35.000 KM realiziran je u produkciji kuća iz BiH, Slovenije i Francuske.

“Epizoda u životu berača željeza” nastala je prema istinitoj priči koju je supruga Nazifa Mujića Senada Alimanović proživjela 2011. godine, kada joj ljekari nisu željeli pomoći jer nije bila osigurana i tako joj ugrozili život.

U filmu pogođena romska porodica glumi samu sebe.

Nazif Mujić, se, nakon dobijanja nagrade, ponovo vratio u centar medijske pažnje 2016. godine kada je zbog teškog ekonomskog stanja prodao Srebrnog medvjeda za 4.000 eura.

“Prodao sam ga za 4.000 eura jednom čovjeku iz Srebrenika. Ponudu sam imao i od reditelja Emira Kusturice koji mi je nudio hiljadu eura više, međutim on se na mojim vratima pojavio pola sata nakon što sam završio sa prodajom. Ovo sam, vjerujte mi, morao učiniti. Moja djeca nisu imala šta da jedu i to me najviše boljelo”, kazao je tada Mujić.

Nazif Mujić umro je 18. februara 2018.