Predstavljeni prvi rezultati projekta “Obrazovanje obespravljenih djevojaka/žena u BiH”

784

BiH na putu ka Evropskoj uniji, između ostalog, mora zadovoljiti kriterije koji se tiču diskriminisanih grupa i visokoobrazovnog stanovništva. Evropski prosjek visokoobrazovanog stanovništva je 22%, dok je u Bosni i Hercegovini svega 9,5%. Mnogi mladi ljudi nakon završetka srednje škole napuštaju BiH, a od onih koji odluče da ostanu samo mali broj nastavi školovanje. Mnogi mladi žele da nastave školovanje ali nemaju priliku i mogućnost.

“Kao i svako dijete moje kolegice i ja smo maštale o tome da ćemo jednoga dana završiti srednju školu, upisati fakultet i zaposliti se, no kada je za to došlo vrijeme iz puno razloga naši snovi su pali u vodu. Neke od nas nisu imale novca da studiraju, neke su se udale i postale majke. Već smo odavno zaboravile za naše snove koji su ipak postali stvarnost prije nekoliko mjeseci kada smo dobile priliku da potpuno besplatno upišemo fakultet i nastavimo graditi svoju karijeru”, rekla je studentica prve godine, smjer Komunikologija i turizam, Dajana Mirković.

Visoka škola za turizam i menadžment Konjic, uz podršku Fondacije CURE i Udruženja za razvoj slobodnog društva “Pozitiva BiH”, predstavili su u Sarajevu prve rezultate projekta započetog prije pet mjeseci, “Obrazovanje obespravljenih djevojaka/žena u BiH”.

Pod sloganom “Samo obespravljeni mogu prepoznati obespravljene”, marginalizovana (Romkinje, samohrane majke, žrtve nasilja, djevojke iz siromašnih porodica) skupina žena koje su uspjele prevazići mnoge životne prepreke i kojima je pružena prilika, pokrenule su “Karijerni centar za žene”, kako bi i drugim djevojkama i ženama koje se svakodnevno susreću sa diskriminacijom pružile priliku za život jednakih mogućnosti.

Karijerni centar za žene ima savjetodavnu ulogu. Okupljene žene osnažuju, ali i povezuju sa tržištem rada. Programi su besplatni i odvijaju se online, kroz predavanja, radionice, kontakte sa poslodavcima i razne druge aktivnosti.

“Do juče smo govorili o obespravljenim i borbi za obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena u BiH. No ni pet mjeseci kasnije, od kako traje projekat, ovdje više nema riječi o obespravljenosti. To su sada osnažene djevojke i žene koje mogu ravnopravno da izraze svoja osjećanja”, izjavila je Jadranka Miličević, direktorica Fondacije CURE.

Projekat “Obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena u BiH” ima za cilj ekonomsko osnaživanje žena, a svoj doprinos u vidu stipendije za studentice dala je i kompanija “ASA osiguranje”.

“Prije četiri mjeseca smo u prostorijama Fondacije CURE potpisali sporazum o saradnji fondacije i ASA osiguranja koje je prepoznalo važnost projekta i dalo jednu stipendiju za jednu studenticu”, rekla je Marijana Šećibović, dekanesa Visoke škole za turizam i menadžment Konjic.

Jedna od studentica je i Melina Pirija, studentica je druge godine, smjer Menadžment u turizmu i majka jednog dječaka koja se uključila u rad Karijernog centra i nastavila školovanje nakon duže pause.

“Meni mnogo znači ovo studiranje i rad u Karijernom centru jer posljednje tri godine sam pala u tešku depresiju bez posla, karijere i ugroženog zdravlja mog djeteta. Ali kako kažu, na kraju tunela uvijek ima svjetlost, tako je i meni došlo studiranje. Za mene to znači vraćanje karijeri”, rekla je Melina.

Studentice su istakle i kako smatraju da im je najvažnija knjiga kojom se vode kroz studije ali i život, “MI, VI I ONI” o akademskim vještinama. A sama knjiga je svojevrsni bukvar akademske i poslovne komunikacije, koju preporučuju ne samo svim studentima, nego i svim građanima BiH.

Vrijeme je da se svi uključimo i pružimo priliku svakom pojedincu kako bi ostvarili jednake šanse i jednake mogućnosti za sve građane i građanke BiH.