Preminuo profesor Bajram Haliti, romski vizionar i uzor mladih Roma

802

Nova S, pozivajući se na izvore iz romskog NVO sektora javlja da je preminuo Bajram Haliti, romsko-srpski političar, novinar, publicista i pisac. Haliti je jedan od najcjenjenijih poznavalaca istorije i kulture Roma. Objavljivao je pjesme i tekstove u mnogim časopisima, a zastupljen je i u antologiji romske poezije na indijskom, italijanskom, poljskom, bugarskom i engleskom jeziku. Objavio je dvije drame “Romi u paklu Jasenovca” i “Nedodirljivi ne umiru – Romi deca božija”. Njegovo djelo je uvršćeno u PEN-antologiju romskih pisaca 1998. Putevi Roma.

Godine 2011. Bajram Haliti objavio je prvi srpsko-romski riječnik koji se smatra prvim romskim riječnikom u svijetu. Riječnik obuhvata oko 50.000 riječi i izraza, a objavila ga je novosadska kuća Prometej. Riječnik je pružio zajednički osnov za razvijanje nastavnih planova i smjernica za obrazovne programe, udžbenike i druge nastavne materijale, kao i ispite u školskom sistemu Srbije. Knjiga je namjenjena svima onima koji se bave i koji će se baviti romskim jezikom. Nakon ovog objavio je i druge riječnike, navodi se u saopštenju pokreta „Opre Roma“.

Bajram Haliti sa naučnicima i aktivistima iz cijelog svijeta (privatna FB arhiva)
Bajram Haliti sa naučnicima i aktivistima iz cijelog svijeta (privatna FB arhiva)

U periodu kada je živio na Kosovu bio je zaposlen u RTV Priština kao novinar. Jedno vrijeme bio je i pokrajinski sekretar za informisanje Kosova i Metohije. U Gnjilanu je 1995. godine pokrenuo informativno politički list na srpskom i romskom jeziku Ahimsa (Nenasilje), posvećen romskim i srpskim temama.

Na 7. Svetskom kongresu Roma, održanom u Zagrebu od 23. do 25. oktobra 2008. godine, Bajram Haliti je izabran za generalnog sekretara Internacionalne Unije Roma. Na Kongresu je prisustvovalo 300 delegata iz 29 zemalja, koji su predstavljali 15.000.000 Roma u svijetu.

“Još puno toga ima se za reći za čoveka koji je svoj život posvetio osvetljavanju istorije Roma, naročito stradanju Roma u periodu Drugog svetskog rata. Puno je toga za reći koliki je uticaj imao na nas, njegove studente, ali i za ukupno kulturno nasleđe koje nam je profesor Bajram Haliti ostavio iza sebe, a koje je nemerljivo. Romska zajednica je na današnji dan izgubila jednog od najuminijh ljudi i lidera romske zajednice. Svojim radom i delima zadužio je buduće generacije Roma Srbije i Evrope, za nas je ovaj dan, dan tuge zbog praznine koja će ostati posle velikoga Bajrama našeg uzora”, navodi se u saopštenju.