Raspisan konkurs za stipendiranje učenika srednjih škola romske nacionalnosti

470
Foto: Ilustracija

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona raspisalo je Konkurs za dodjelu stipendija redovnim učenicima srednjih škola romske nacionalnosti i ostalih nacionalnih manjina za školsku 2021/2022. godinu.

Kako navode iz Udruženja Roma “Euro Rom” Tuzla, to se dogodilo zahvaljujući dugogodišnjem lobiranju i ulaganju napora menadžmenta ovog udruženja, a posebno projekt menadžera Nedžada Jusića koji je omogućio da se prvi put odvoje sredstva u Budžetu TK-a i samim tim sistemski riješ siguran završetak obrazovanja učenicima srednjih škola kroz podršku  stipendijama.

Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla je prepoznata nevladina organizacija koja se zalaže za bržu integraciju Roma u bosanskohercegovačko društvo u svim segmentima, a poseban akcenat u našem radu je obrazovanje na kojem radimo od 2008. godine i iza svog dugogodišnjeg rada imamo puno postignutih rezultata. Uspjeh sa odvajanjem sredstava u Budžetu TK-a bi istakli kao jedan od većih rezultata, jer ovo je sistemsko rješenje, saopćeno je iz Udruženja Roma “Euro Rom” Tuzla.

Kako navode iz Udruženja, kroz njihov rad, što se tiče učenika koji pohađaju srednje škole a romske su nacionalnosti, smanjena je stopa napuštanja srednjih škola sa više od 50 posto prije njihove intervencije na 2,35 posto, dok 2020/21. nije bilo učenika romske nacionalnosti koji su napustili srednjoškolsko obrazovanje.

– Zahvaljujući intenzivnom radu sa roditeljima i radu u romskoj zajednici, pružanju adekvatne podrške učenicima u projektnim školama u skladu sa njihovim individualnim potrebama, upis u srednje škole je bio 100 posto, a prosječna ocjena učenika se poboljšala sa 2,.2 na 3,45. Tokom školske 2020/2021, u završnim razredima je bilo 43 učenika, od čega je 40 učenika diplomiralo (93 posto), a šest je upisalo fakultet. Kada sumiramo sve godine našeg rada, iza sebe imamo stotine učenika koji su završili srednje škole, više od 100 Roma zaposlenih kojima smo to omogućili, i oko 20 studenata, navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja ističu da su do sada implementirali jako puno projekata kada je u pitanju obrazovanje Roma/kinja.

– Projektni su finansirani od Romskog obrazovnog fonda, koji je naš donator od 2008. godine, i zaista trebalo bi nam dosta da pobrojimo zajedničke projekte i ostvarene rezultate, također u posljednje tri godine izdvojili bi i Evropsku uniju koja je pružila svoju podršku u projektima koji se tiču obrazovanja i prelaska na tržište rada, navode iz Udruženja Roma “Euro Rom” Tuzla.

Konkurs za dodjelu stipendija redovnim učenicima srednjih škola romske nacionalnosti i ostalih nacionalnih manjina za školsku 2021/2022. je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.