Romima ostaje samo kultura sjećanja

672

U Historijskom muzeju BiH u Sarajevu otvorena je izložba o genocidu nad Romima u Drugom svjetskom ratu. Inicijator ovog memorijala, povodom 2. avgusta kada se obilježava genocid nad Romima, je Ženska romska mreža „Uspjeh“.

Na pres konferenciji Indira Bajramović iz Tuzle je istakla da je u genocidu u Evropi ubijeno između 250 hiljada i pola miliona Roma, a da je po raspoloživim podacima samo u Jasenovcu ubijeno 16 000 Roma iz BiH i Hrvatske.

„Danas je trend da se manipuliše žrtvama. Svi to rade, umanjuju ili pretjeruju, pa i sami Romi. Stoga treba vjerovati kompetentnim istraživačima koji su prikupili i analizirali podatke. Posebno je važno da nove generacije obrazovanih Roma se uključe u ovaj proces. Da istina postane dostupna većini građana“, rekla je Bajramović.

Snježana Mirković, aktivistica iz Prnjavora je rekla da o genocidu nad Jevrejima i Srbima postoje brojni zapisi te se snimaju filmovi. A Romima, kako kaže, preostaje samo lična kultura sjećanja.

„U razgovoru sa starijim Romima iz Prnjavora i Prijedora saznali smo da su njima njihovi roditelji, ili njihove dede i bake pričale o strašnim stvarima iz drugog svjetskog rata, odvođenju u logore… To se prenosilo sa koljena na koljeno. I mi iz NVO sektora moramo da odvodimo naše aktiviste na nekadašnja stratišta i prenosimo znanja o ovome“, rekla je Mirković.

Saliha Đuderija, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice je rekla da se i danas Romi sreću sa brojnim nedaćama, predrasudama i diskriminacijom protiv čega se mora boriti.

„Potrebno je i više sadržaja u školama koji bi ukazali na problematiku jednakosti, ali i događaja iz romske istorije“, rekla je Đuderija.

U noći između 2.i 3. avgusta 1944. godine nacisti su u logoru Aušvic u gasnim komorama ubili 2 897 Roma. Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Evrope i obilježava se širom kontinenta.