Rock festivali u Banja Luci i Sarajevu

1640
Demofest (Foto: PR Služba festivala)

U Banja Luci i Sarajevu su istovremeno održana dva rok festivala sa velikim brojem nastupa rok grupa i više hiljada posjetilaca.

Banjalučki Demofest (20-22 juli) je ove godine imao jubilej od deset godina postojanja. Suština Demofesta je takmičarski nastup mladih, takozvanih demo bendova. Pobjednik je  grupa Slonz iz Šapca, koja je osvojila snimanje i produkciju debitanskog albuma. Drugoplasirani je Tyger Lamb iz Zagreba, nagrađen binskom opremom u vrijednosti 2.000 evra i trećeplasirani Wolfram iz Novog Sada, koji je dobio binsku opremu u vrijednosti 1.000 evra.

Slonz je jedan od rijetkih bendova koji sviraju na maternjem jeziku, a za pisanje tekstova zadužen je vokal i gitarista Nikola Mijailović. On ističe da je shvatio da se mnogo bolje izražava na svom jeziku, ma koliko dobro govorio engleski. „Neke stvari isključivo imaju snagu i težinu kada ih izgovorite na svom jeziku“, rekao je Mijailović za medije.

Inače, kako ističu organizatori, kompletno zadnje veče na krcatom Kastelu je bilo svojevrsna kulminacija desetogodišnje muzičke priče, koja je od neuobičajeno ambicioznog demo festivala, u jednom periodu suočenog sa gašenjem, došla do pokretanja masovnih akcija za njegovo održavanje, nominacija za prestižna evropska festivalska priznanja i uvrštavanja na UNESCO listu projekata od posebnog značaja.

Članovi sastava Dubioza kolektiv su održali nastup za pamćenje. Između “Volio bih”, “Vratiće se Valter”, “Kokuza” i drugih pjesama kojima su tresli Kastel, članovi Dubioza kolektiva stigli su da otpjevaju rođendansku čestitku banjalučkom festivalu. Vrhunskom svirkom i interakcijom sa posjetiocima, sa kojima su se često šalili i izvodili zajedničke koreografije, Dubioza kolektiv je mladim bendovima pružio najbolji mogući primjer istinski kompletnog nastupa, navodi press služba Demofesta.

Haloo Sarajevo Beer Festival, već šestu godinu zaredom, se održao od 20. do 22. jula na parkingu Olimpijske dvorane Zetra čime je postao neodvojivi dio zabavnog i kulturnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Nastup na festivalu tradicionalno uglavnom imaju afirmisani bendovi iz regiona, a posjetiocima se nude i aktuelni pivski brendovi koji sa nizom šankova okružuju podijum za publiku.

Ove godine nastupali su Let 3, Kawasaki 3P, Dejan Petrović Big Band,  Edo Maajka, St Louis band, Majke, Projekt Rakija, Helem Nejse, Who See, Perpetuum Mobile i Kiril Džajkovski.

U saradnji sa MUP-om Kantona Sarajeva provedena je akcija „Dok piješ ne vozi“. Građani su bili pozvani da na Beer fest idu gradskim prevozom i vračaju se kolektivno taksijem ili pješke. Zanimljivo je da je na infopultu bio i aparat za mjerenje količine alkohola u organizmu, kako bi oni koji su stigli autom mogli procijeniti da li smiju sjesti za volan.  To je, očekivano, izazvalo vrlo mali interes.

(portal-udar.net)