Roma Integration 2020: Borba protiv anticiganizma i diskriminacije

1484
Roma integration 2020 (Foto: rcc.int)

Akcioni tim za integraciju Roma Regionalnog Savjeta za Saradnju (RCC) 13. i 14. februara u Berlinu organizuje regionalnu radionicu pod nazivom „Rješavanje diskriminacije i anticiganizma u regionu proširenja”.

Glavni cilj radionice jeste da se osigura prepoznavanje pitanja diskriminacije i anticiganizma od strane zvaničnika iz regiona proširenja, koji se bave integracijom Roma. Cilj je i da se poveća svest samih učesnika o ova dva međusobno povezana fenomena, kroz iskustveno učenje i prezentacije relevantnih stručnjaka i posjeta lokacija komemoracije.

Specifični ciljevi radionice su:

Povećati znanje i razumijevanje o diskriminaciji među zvaničnicima koji se bave integracijom Roma iz regiona proširenja razumijevanjem situacije u kojoj se Romi stavljaju kroz takvu praksu;

Da ucesnici shvate historijsku pozadinu diskriminacije i fenomena anticiganizma;

Da doprinese usklađivanju diskursa na regionalnom nivou sa diskursom na nivou EU kako bi se suočili sa razvojem u oblasti borbe protiv diskriminacije i anticiganizma.

Kao što je predviđeno projektom Roma Integration 2020, regionalne radionice okupljaju nacionalne romske kontakt osobe sa zapadnog Balkana i Turske, zajedno sa primarnim odgovornim službenicima koji se bave prioritetnim oblastima obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, zdravstva i registracije građana, kao i službenici koji se bave diskriminacijom (tijela za ravnopravnost i / ili ombudsmani) i predstavnici romskog civilnog društva.
Na naš upit kako se organizacije civilnog društva mogu prijaviti za  učešće na pomenutoj radionici, između ostalog smo dobili i sljedeće:
Što se tiče učešća predstavnika civilnog društva, svi RI2020 događaji podržavaju i promovišu takvo učešće. Međutim, imenovanje odgovarajućih predstavnika reguliše se kroz romske koalicije civilnog društva, koje biraju predstavnika kroz inkluzivni i demokratski proces, nad kojim tim RI2020 nema utjecaja.
Ono što svakako stoji, jeste da će portal Udar i dalje pratiti učešće predstavnika Roma iz BIH te izvještavati o postignutim rezultatima, kako samih radionica tako i cjelokupnog programa Roma Integration 2020.
Tekst na engleskom jeziku, možete naći na stranici rcc.int.
(portal-udar.net)