Romacted: Prilika da Romi i institucije zajednički rješavaju probleme u zajednici

Kroz Romacted u Bosni i Hercegovini, općine/gradovi uključeni u ovaj program su Visoko, Kakanj, Donji Vakuf, Travnik, Vukosavlje, Prnjavor, Tuzla, Bijeljina, Gradiška i Distrikt Brčko.

1650
(Foto: Udar arhiva)

Juče je u Visokom održan sastanak radne grupe Romacted sa predstavnicim javnih ustanova ove općine. Na sastanku je bilo riječi o daljim aktivnostima Romacteda u Bosni i Hercegovini i aktuelnim problemima romske populacije sa područja ove općine. Također, bilo je riječi o  prijedlogu za inicijative koje će uskoro biti pokrenute. Najveći dio sastanka, bio je posvjećen raspravi o projektu koji će uskoro biti upućen Vijeću Evrope, a riječ je o projektu sanacije ulice Križ u Mjesnoj zajednici Stari Grad, gdje živi veliki broj Roma.

Od malih do velikih koraka

Prema riječima Ševka Bajića, facilitatora Romacted programa projekt će finansirati Vijeće Evrope i doprinjet će rekonstrukciji jedne od većih ulica u romskoj zajednici.

„Danas smo čuli i o problemima druge romske zajednice koji su takođe vezani za infrastrukturu. Za rješavanje ovog problema, treba više finansija i više vremena.  Krenut ćemo od malih koraka. Postovićemo ležeće policajce u romskim zajednicama, jer je ugrožena sigurnost djece, pokušaćemo da riješimo problem divlje depionije, a možda uspijemo završiti s velikim koracima da izgradimo određeni broj stambenih jedinica kroz neka od donatorska sredstava u Općini Visoko, rekao je Bajić za Udar.

On je dodao da i dalje postoji veliki broj Roma i Romkinja koji nemaju osnovna dokumenta i oni koji žive u teškim stambenim uslovima koji su ispod dostojanstva svakog čovjeka.
Sam Romacted program ima tu prednost da okuplja predstavnike različitih institucija gdje se razgovora o ovakvim problemima i traže rješenja.

Najbitnije je što sami Romi i Romkinje imaju mjesto gdje mogu govoriti o onome što za njih jeste problem, te da mogu predlagati načine kako zajednica vidi rješenje.

„Treba imati na umu da su Romi i Romkinje po svim parametrima najisključenija kategorija i najveća nacionalana manjina u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Visokom“, zaključio je Bajić.

Foto: Udar

Četiri koraka

Mujo Fafulić, iz Centra za podršku Roma „Romalen“ Kakanj, koja je partnerska organizacija Romacted programa, naglasio je važnost saradnje svih onih koji se bave integracijom Roma u BiH. Kaže da je saradnja neophodna za postizanje kvalitetnih i dugoročnih rezultata i to kroz osnaživanje romske zajednice kako na indvidualnom nivou, tako i na nivou kolektiva.

„Romacted program se radi u četiri koraka, a to su posvećenost, dogovor o potrebama i planovima, prevod planova u akcije kroz projekte i finansiranje, te projektna implementacija u skladu sa potrebama koje je naglasila sama romska zajednica“, poručio je Fafulić.

Mujo Fafulić (Foto: Udar arhiva)

Prilika za sve

Romacted je zajednički program Evropske Unije i Vijeća Evrope, koji sprovodi Tim za pitanja Roma i Putnika Vijeća Evrope i Kancelarija Generalnog direktorata za programe sedam država korisnica Zapadnog Balkana i Turske.

Armin Đuderija, facilitator Romacted programa, kaže da je ovaj program prilika za sve, a da je odličan primjer toga upravo Romi iz Visokog koji su samostalno odlučili pokrenuti inicijativu za rješavanje problema infrastrukture u naselju i sada se čeka rekacija nadležnih.

„Romacted je fokusiran na romsku zajednicu i lokalne institucije. Općina Visoko posjeduje tim koga čine predstavnici romske zajednice i predstavnici lokalnih institucija, gdje se direktno suočavaju zajedno sa problematikom koja dolaze iz romskih zajednica“, rekao je Đuderija.

Melina Pirijia

Melina Pirija, koja je također facilitatorka Romacted programa kaže da ovaj program omogućava da se zajedničkim snagama može raditi na poboljšanju stanja romske zajednice.

Ona je naglasila da Romacted ove godine donosi i novosti, ili kako je Pirija rekla „osvježenje“, jer je program dobio mlade romske aktiviste koji su facilitatori Romacteda.

„Ove godine imamo facilitatore romske aktiviste, a posebno trebamo naglasiti njihov dosadašnji angažman, iako se radi o mladim osobana“, rekla je ona.

Kroz Romacted u Bosni i Hercegovini, općine/gradovi uključeni u ovaj program su Visoko, Kakanj, Donji Vakuf, Travnik, Vukosavlje, Prnjavor, Tuzla, Bijeljina, Gradiška i Distrikt Brčko.

(portal-udar.net)