Romacted, šansa za poboljšanje kvaliteta života Roma u Brčko Distriktu

1368
Mujo Fafulić (Foto: Udar arhiva)

Romacted tim danas je u Brčkom predstavnicima vladinih institucija prezentirao Romacted program te ukazao na mogućnosti  zajedničke saradnje, koja bi kao rezultat trebala da obezbjedi  više inicijativa  koje za cilj imaju poboljšanje životnog standarda  Roma i Romkinja.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici institucija i nevladinih organizacija, koje bi se u svojim programskim planovima trebale zalagati i raditi na unapređenju uslova života za Rome na ovom području.

„Ono što je najčešća pogreška kada se govori o pristupu za riješavanje problema u romskoj zajednici, jeste to da većina aktera kreću u pisanje projekata sa određenim pretpostavkama, to ne trebamo raditi. Jedini način da se problem romske zajednice riješi kroz ovaj pristup jeste da znamo stvarnu situaciju koja se tamo dešava“, rekao je Mujo Fafulić, predsjednik organizacije Romalen, Kakanj.

A kako bi se problemi  eventualno riješili, direktor Omladinskog centra „Vermont“, Damir Radenković naglašava kako kroz Romacted program, svi prisutni mogu pokazati da za promjenu nisu neophodna ogromna sredstva.

„Uvezanost svih aktera će za uzvrat dati konkretne rezultate i kreirati prilike pomoću kojih se može doći do konkretnih pomaka“, dodao je on.

Podrška Romacted programa  za Brčko distrikt predstavlja ogroman „vjetar u leđa“, ali konkretne rezultate ove inicijative, tek treba vidjeti.

(portal-udar.net)