„Romano Art“ – izložba Mustafe Zekirova u Njemačkoj

411
Mustafa Zekirov

Svestrani umjetnik, muzičar, glumac i pjesnik Mustafa Zekirov predstaviće svoja likovna ostvarenja u gradu Duisburgu u Njemačkoj, i publici otkriti slikarski talent i umijeće.

Izložba pod nazivom „Romano Art“ biće otvorena od 25. novembra do 22. decembra.

Slike će biti izložene na prestižnoj lokaciji Kulturkirche Liebfrauen koja po svojoj arhitekturi predstavlja jedinstven ambijent za različita kulturna zbivanja u centru Duisburga.

„Trema je velika pred otvorenje izložbe, ali i već kad sam dobio poziv da tu predstavim svoje radove, za koje je znao samo uži krug mojih prijatelja. Slikam još od djetinjstva, sam sam učio i puno radio, ali to je nekako bila moja intimna tajna, skrivena od javnosti. Na sceni kao glumac ili muzičar, to je bilo nešto po čemu sam poznat publici“, kazao je Zekirov.

Prema njegovim riječima, crtanje, kist i boje prate ga još od osnovne škole.

„Ali, kada sam se želio opredijeliti za stil ili motive onda sam shvatio da je jedino autentično da pokažem ko sam ja. Slike iz mog života, djetinjstva, mladosti. To su romski motivi, zapravo kao simbol romski jer se odnosi na vlastita iskustva, ali se bavim situacijama ljudi koji žive na margini i granici preživljavanja. Slikam realistički portrete ljudi  koje sam sretao u životu ili koje sam volio, ali ima i radova apstraktne umjetnosti. Posebno su boje važne, farbe kao da su eksplodirale dok sam radio u ovo vrijeme korone, kada nije bilo puno radosti i koncerata, ali sam zato svojim slikama želio dati više optimizma i životne radosti“, kazao je u razgovoru za Radio Forum Mustafa Zekirov.

Mustafa Zekirov rođen je u Makedoniji. Od 1978. do 1980. studirao je na Filozofskom fakultetu u Skoplju. Zbog rata u bivšoj Jugoslaviji 1990. odlazi u Njemačku, gdje radi kao glumac u Romskom pozorištu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, Pralipe. Danas Mustafa Zekirov radi kao muzičar i kompozitor za razne pozorišne projekte u Evropi. Inspiriše ga kako klasično-tradicionalna tako i savremena romska muzika.