Romi danas obilježili svoj veliki praznik Vasilicu, slavilo se u kućama

349
Foto: Udar

Vasilica, Božić kako kažu Romi iz Bijeljine, jedan je od najznačajnijih romskih praznika koji se obilježava 14. januara. Praznik je povezan sa Romskom Novom godinom.

Na Vasilicu-Božić, obilježavaju se narodni običaji prema kojima je pažnja posvećna tome da se nešto kolje i pritom okrene prema istoku.

U romskim porodicama, Božić se slavi uz puno starih običaja koji su zajednički romskom narodu.

„Nekada su moj otac i majka, i stariji ljudi, više pažnje pridavali ovom prazniku, a mi smo od naših roditelja naslijedili običaje i nastavili ih obilježavati. Običaj je da se 13. januara kolje i peče jagnje, pile-kokoš, patka ili ćurka. Važno je da teče krv i bude sretna i birićetna godina”, ispričao je naš sagovornik Rašo Beganović.

Kod porodice Beganović se danas peku pilići i dočekuje se Božić uz muziku i pripremu još drugih mnogobrojnih jela. Oko 5, 6 sati Rašo zajedno sa svojim unukom stavio je na ražanj piliće da se peku. 14-og oko 5 sati unuk ove porodice će biti polaznik, kojeg mora dočekati domaćin.

“Polaznik donosi sreću, radost, zdravlje i blagostanje. Ulaskom u kuću sve to govori i on sve ukućane posipa žitom, a domaćin mu daje pare i slatkiše. Taj dan je samo za porodicu, da se međusobno povezuju i oproste što su uradili jedni drugima, i tada bude mirna i dobra godina”, ispričao je naš sagovornik.

Finansijska kriza sprječava proslavu Vasilice

Finansijska kriza u kojoj se nalazi veliki broj porodica u Bosni i Hercegovini zbog Covid-a uslovljava da se praznici godinama unazad obilježavaju skromnije.

U porodičnoj kući Jasmine Rahimić u Bijeljini Božić se danas uopšte ne obilježava, a prema riječima naše sagovornice, većina porodica u ovom gradu ne obilježava ovaj praznik, upravo zbog situacije u kojoj su.

“Covid je nama svima naškodio, a posebno Romima. Manje možemo da se krećemo, što nam otežava rad sa otpadom i sekundarnim sirovinama. Zato danas u mojoj kući se ne peče ništa, iako je moja majka Božić pratila i sve obilježavala kako dolikuje”, kazala je Rahimić.