Romi dobili prvu presudu za institucionalni rasizam u Evropi

Utvrđeno je da je rasna diskriminacija bila uzročni faktor u toj brutalnosti, jer je policija “očekivala da podnosioci zahtjeva budu kriminalci zbog svog etničkog porijekla"

1272

Evropski sud za ljudska prava osudio je Rumuniju zbog rasističke policijske brutalnosti i prvi put utvrdio da su Romi suočeni sa institucionalim rasizmom zbog provedbe zakona u Rumuniji. Slučaj su pokrenuli Romi koji su brutalno napadnuti policijskom akcijom 2011. godine.

Pred Sudom u Strazburu, Rome je predstavljala organizacija Romano CRISS. Evropski centar za prava Roma, Sudu je dostavio informacije koje su ukazivale na institucionalni anticiganizam u rumunskim policijskim snagama.

– Već godinama od Evropskog suda tražimo da se koristi termin “institucionalni rasizam”. Po prvi put, oni su prihvatili taj termin. Ovo je bitna odluka za sve Rome i ostale etničke manjine koje su meta evropskih policija, izjavio je predsjednik ERRC-a Đorđe Jovanović.

Napad na Rome dogodio se 15. decembra 2011. oko 5 sati ujutru. Policijski službenici su naoružani i obučeni u intervencijsku odjeću, zakucali na vrata porodične kuće Lingurar, pretvarajući se da su komšije. Nakon što im članovi porodice nisu otvorili vrata, policajci su provalili u kuću i započeli palicama tući porodicu. Policajci su izveli neobučene muškarce u dvorište, gurnuli ih na tlo i tukli, a nakon toga su ih odveli u policijsku stanicu na ispitivanje zbog navoda da Romi kradu drva iz lokalne šume. Bili su novčano kažnjeni i vraćeni kući, navodi ERRC.

U ovom slučaju, ERRC je intervenisao kao treća strana pruživši nezavisne informacije Sudu kako bi mu pomogao u donošenju presude. Sud se složio sa navodima ove organizacije, rekavši da su u Rumuniji “romske zajednice često suočene sa institucionalnim rasizmom i sklone su prekomjernoj upotrebi sile od strane tijela za provedbu zakona.”

Utvrđeno je da je rasna diskriminacija bila uzročni faktor u toj brutalnosti, jer je policija “očekivala da podnosioci zahtjeva budu kriminalci zbog svog etničkog porijekla”. Rumunija je prekršila ljudska prava podnosioca zahtjeva time što nije istražila njihove tvrdnje o rasističkoj policijskoj brutalnosti, navedeno je u presudi Evropskog suda za ljudska prava, piše ERRC.

Ako presuda postane pravomoćna, podnosioci zahtjeva dobiće 11.700 eura odštete.

(portal-udar.net/errc.org)