Romi i Romkinje iz Visokog i ove godine “ostavljali bolest, uzimali zdravlje”

986
Foto: Udar

Romi iz Visokog su i ove godine obilježili dolazak Đurđevdana na tradicionalan način. Sve počinje dan, 05. maja, kada  Romi i njihove komšije odlaze na prirodni izvor vode u naselju Carica. Sa drveta drijena uzimaju grančice i vezuju krpice. Zajedno sa vodom sa izvora, nose kući kako bi dan poslije, na uranku, obilježili Đurđevdan i početak proljeća.

Udruženje građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“  je i ove godine pripremilo osvježenje, slatkiše i muziku koja je neizostavni dio Đurđevdana.

„Ovo je duga tradicija, ovdje vežemo krpice za zdravlje i sreću. Vežemo krpice za svakog člana porodice i pri tome izgovaramo “ostavljam bolest, uzimam zdravlje”. Nakon toga, točimo vodu s kojom se dan poslije umivamo i s grančicama drijena budimo ukućane i pri tome izgovaramo “živ i zdrav bio kao drijenovina”. Nekada je bio teferić u Visokom prije Đurđevdana, prodavali su se razni slatkiši, osvježenja, a navečer smo palili vatru, puštali muziku  i tako obilježavali Đurđevdan svake godine“, govori Rašid Husić iz Visokog.

Muzika je za Rome veoma bitan dio obilježavanja Đurđevdana, jer se kroz muziku i ples izražava radost, veselje i ona je neizostavni dio romske kulture.

O važnosti tradicije nam je svjedočio i dvadesetdevetogodišnjak Elmir Zahirović, koji smatra da je od velike važnosti prenošenje ove tradicije na buduće generacije.

„Mi smo nastavili na tradicionalan način slaviti Đurđevdan. Ponosni smo na našu tradiciju i smatram da bismo mi mladi trebali prenijeti ovu tradiciju i našoj djeci kao što su to uradili i naši preci“, rekao je Elmir.

(portal-udar.net)