Romi iz Leskovca i dalje u strahu od napada

Sedam osoba uhapšeno je u Leskovcu, zbog nasilničkog ponašanja prema Romima. U dva odvojena napada tokom vikenda povređeno je nekoliko Roma, dok u trećem kada je grupa mladića došla do romskog naselja nije bilo povređenih

1542

Kuće na par spratova sa kamenim lavovima na ogradama i veliki broj dece na ulicama, prvo je što se uoči u romskom naselju Podvorce nedaleko od centra Leskovca.

Kuće su nove, a automobili koji prolaze tesnim ulicama  ruše svaki stereotip o romskoj mahali. Ljudi žele da razgovaraju sa novinarima i glasno objasne šta se to desilo proteklog vikenda u Leskovcu.

Željni pažnje kažu da su bili žrtve napada grupe mladića, najpre na školskom igralištu, potom ispred gradskog hotela i na kraju u samom naselju. Za poslednji događaj, preciziraju da nije bilo povređenih kada je grupa mladića sa šipkama pokušala je da uđe u naselje.

Zbog svega su uplašeni, a broj dece na ulici, zapravo govori o tome da ih roditelji nisu pustili u škole. Iz straha.

“Ja ne puštam svoju unuku da ide u školu iz straha da joj se nešto ne desi. Ti koji su nas napali ne biraju da li su to deca, da li su osobe sa invaliditetom, da li su to odrasli, ili starci, znači koga god sretnu oni polome glavu”, kaže Tahir.

Ne seća se da je sličnih incidenata bilo ranijih godina, a pomoć da ih više ne bude traži od države. “Moraju institucije da rade na tome da podržavamo jedan drugog, jer živimo u istoj sredini.  Komšije smo i lepo smo do sada živeli. Ovo mora da se spreči nekako i to moraju da rade državni organi, a ne – bilo je i prošlo, nije, znači ne treba da se čeka da se dođe do neke žrtve pa onda da se nešto promeni“.

Sličan apel upućuje i direktor konferencije romskih građanskih udruženja Lige Roma Osman Balić, koji traži i ostavku načelnika leskovačke policije. “Trodnevni teror i nasilje nad leskovačkim Romima, izazivanje rasne i verske netrpeljivosti, kao i otvoreno zastrašivanje najvećeg dela romske nacionalne manjine su sasvim izvesne posledice nerada, javašluka i u najmanju ruku, tolerantnog stava Policijske uprave u Leskovcu prema ovim negativnim pojavama”, navodi se u saopštenju Lige Roma.

Balić, uzroke vidi u ekstremizmu ne samo u Srbiji nego i u regionu. Podseća na nedavna slična dešavanja u Bugarskoj gde su Romi česte žrtve napada neofašista, ali i na slobodno paradiranje neofašističkih organizacija u toj zemlji. Kaže sve se to preliva i na Srbiju.

“Srbija je frustrirano društvo gde Romi žive na vetrometini izmedju demokratskih snaga i populističkih snaga. Posledica dešavanja u Leskovcu je jedno opšte zastrašivanje romske zajednice ne samo u tom gradu nego u Srbiji. Poruka je vrlo jasna, na kraju ekstremisti i neofašisti i žele zapravo konflikt sa tim manjinskim zajednicama kako bi sebe promovisali”, poručuje Balić.

I srpski zvaničnici osudili su napade na Rome u Leskovcu i par dana nakon napada ističu da je Srbija država svih njenih građana i građanki, u kojoj svaka nacionalna manjina, uključujući i Rome, treba da ima mogućnost da napreduje, da se razvija i da se njeni članovi osećaju sigurno i bezbedno.

Sedam osoba uhapšeno je u Leskovcu, zbog nasilničkog ponašanja prema Romima. U dva odvojena napada tokom vikenda povređeno je nekoliko Roma, dok u trećem kada je grupa mladića došla do romskog naselja nije bilo povređenih.

(MIC)