Romi iz naselja Kuprešani traže pomoć i žele saradnju sa institucijama

1459
Foto: Asocijacija mladih Roma"AKSIOM"

Kroz projekat „Platforma za dijalog sa romskim zajednicama“, Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ na neposredan način dobija informacije o njihovim potrebama, istovremeno otvarjući prostor za ideje kako oni kao zajednica mogu doprinijeti rješavanju problema, te uključiti institucije u njihovo rješavanje.

Tim povodom održan je dijalog sa mještanima naselja Kuprešani u Jajcu. Problemi sa kojima se susreću Romi i Romkinje u ovom naselju su mnogobrojni, a nedostatak komunalne infrastrukture, voda, struja, kanalizacija i prisutnost diskriminacije su samo neki od njih.

Mještani Kuprešana nemaju nikakva prava

Članica Asocijacije mladih Roma „AKSIOM“, Niza Ramić, kaže da je diskriminacija na osnovu nacinalnosti svakodnevno prisutna u njihovom mjestu.

„Zbog nacionalnosti ne dobijamo pristup kao i ostali. Kada imamo završenu školu kao i drugi, ne dobijemo posao“, kaže Niza Ramić.

Prema navodima mještana ovog naselja, u Jajcu nisu obraćali neku posebnu pažnju na ovo ugroženo stanovništvo.

„Obraćala sam se svima, svim institucijama, svi su mi rekli da nemam nikakva prava“, rekla je Tahira Ramić iz ovog naselja.

Zbog nehigijene Romi i Romkinje “imuni na korona virus”

Tokom dijaloga sa mještanima se razgovarali i o tome kako je na njih uticala pandemija korona virusa. Odgovori su bili skoro pa isti. Kako kažu, rethodna godina je jako nepovoljno uticala na sve njih, dodatno ih ugrozila i onemogućila bilo kakvu zaradu.

Većina njih ističe da novac za hranu stiču prosijačenjem i da se toga ne stide, jer su primorani na to i da drugi način ne postoji.

Od strane lokalnih vlasti imali su i neprijatno iskustvo u jeku pandemije.

„Kad smo se obraćali za bilo koji vid pomoći, bilo da se radi o higijenskim sredstvima ili prehrambenim paketima govorili su da je od nas virus i nastao, zbog naše nehigijene i da mi ne možemo biti zaraženi, jer smo ga mi i izazvali“, rekla je Niza Ramić.

 Ujednjeni mogu doprinijeti rješavanju problema

Mještani naselja Kuprešani smatraju da su njihovi problemi rješivi i da su lokalne institucije dužne raditi na njihovom rješavanju.

Svjesni su i da samo ujednjeni mogu doprinijeti rješavanju problema koji su u ovoj zajednici prisutni unazad deset godina.

Kao najvažniji zaključak sa dijaloga u Kuprešanim, mogla se se izvući zajednička poruka da samo ujedinjena i organizovana zajednica može uspješno raditi na promjenama. Članovi AKSIOM-a su protekle sedmice pored Kuprešana, obišli i romske zajednice u Kaknju, te Bugojnu.

(Portal Udar)