Romi iz tri zajednice na Kosovu nemaju gdje biti sahranjeni

Prethodnih godina svoje pokojnike sahranjivali su na albanskom groblju koje se nalazi u blizini sela Sušica, ali sada “tamo više nema mjesta”

985
Foto: Ilustracija

Pripadnici romske etničke zajednice iz Livađa, Donje Gušterice i Dobrotina na Kosovu već godinama ne znaju gdje će sa svojim pokojnicima, jer ne postoji nikakav prostor na kojem bi bili sahranjeni.

Predstavnik Roma iz ova tri sela, Ismailj Butić, kaže da je “sreća“ da u posljednje tri godine nije bilo smrtnih slučajeva, jer u tom slučaju ne bi znali šta da rade sa pokojnicima.

“U sadašnjoj modernoj Evropi postoje čak i groblja za kućne ljubimce, a mi kao jedna nacionalna manjina nemamo čak ni tu privilegiju da svoje pokojnike dostojno sahranimo“, kaže Butić.

Dodaje da vjeruje u sadašnje predstavnike opštine Gračanica, koji su obećali da će ovaj problem brzo riješiti. Predstavnici prethodne vlasti za njihov problem nisu imali sluha.

Prethodnih godina svoje pokojnike sahranjivali su na albanskom groblju koje se nalazi u blizini sela Sušica, ali sada “tamo više nema mjesta”.

“Romi iz Gračanice imaju svoje groblje i dobili su i proširenje, ali i oni nam ne dozvoljavaju da svoje pokojnike sahranjujemo tamo, a ne možemo ni na romskom groblju koje imaju Romi iz Preoca, Lapljeg Sela i Čaglavice. Ne krivim nikog, samo hoću da nam neko riješi ovaj problem“, kaže Butić.

Zamjenik predsjednika opštine Gračanica Saša Danić kaže da je rješenje problema samo pitanje dana i da će Romi iz ova tri sela uskoro imati svoje groblje.

“Parcelu smo našli zajedno i radimo na tome da to uskoro bude i upisano u katastar i da problem na narednoj sjednici skupštine riješimo. To je opštinsko zemljište, parcela od 20 ari koju su oni tražili i koja se nalazi između Lapljeg Sela i Livađa. Na tome smo počeli da radimo čim smo saznali za ovaj problem i mi ćemo to riješiti u najskorije vrijeme“, kaže Danić.

Istakao je da je ostalo još da se obave razgovori sa predstavnicima lokalnih savjeta Livađa i Lapljeg Sela, kako „poslije ne bi bilio nekih problema oko lokacije za ovo groblje“.

Danić ističe i da je nedavno odobreno i proširenje groblja Romima u Gračanici, ali i da će se potruditi da se u narednoj godini sva ova groblja ograde i da se napravi po jedna prostorija za obrede.

(portal-udar.net)