Romi na fudbalskim terenima

Iako, nemaju svoj nacionalni tim, kao igrači u brojnim reprezentacijama i nacionalnim ligama, Romi su aktivno uzimali i uzimaju učešće

4063
Jesus Navas from Spain of Sevilla during the La Liga match between FC Barcelona v Sevilla at Camp Nou Stadium on November 04, 2017 in Barcelona, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto/Sipa USA)

Sport je oduvijek bila karika koja je spajala ljude širom svijeta i nešto čime su se na određeno vrijeme brisale granice. Nezavisno o kojoj vrsti sporta govorili, talentovani igrači su od davnina predstavljali svoje timove i zemlje, a podrška sa terena ili ispred malih ekrana je uvijek bila prisutna.

Fudbal, kao najmasovniji sport širom planete, dobio je epitet najvažnije sporedne stvari na svjetu. Veoma značajno, na rezultate brojnih mečeva, njihove ishode, odnosno pobjede, uticali su i Romi. Iako, nemaju svoj nacionalni tim, kao igrači za brojne reprezentacije i nacionalne lige, Romi su aktivno uzimali i uzimaju učešće.

Kada je sport u pitanju, serijal ćemo početi sa istaknutim Romima iz svijeta fudbala.

Rab Howell, jedan od prvih

Rabbi ‘Rab’ Howell (1867-1937), Yorkshire-born footballer of Romani descent who played for Sheffield United, Liverpool, Preston North End and England.
1890s

Sredinom 19. vijeka, Rab Howell je bio prava fudbalska zvijezda engleskog fudbala. Pored izvanredne igre na terenu, Howell je u istoriju ušao i kao prvi Rom koji je igrao ua neki klub u Engleskoj, sa timom koji je dva puta osvojio kup Engleske. Naime, Rab Howell je bio odbrambeni igrač, prvo u Sheffield Unitedu, a potom i u Liverpoolu.

Rođen je u romskom karavanu kod Wincobanka, u distriktu Sheffield u Engleskoj. U šali ili ne, vjerovalo se da je upravo njegovo romsko porijeklo bilo zaslužno za neiscrpnu vitalnost i borbenost na terenu.

André-Pierre Gignac

André-Pierre Gignac je francuski fudbaler koji prvenstveno igra na poziciji napadača. Fudbaler je kluba “TIGRES UANL” koji nastupa u prvoj meksičkoj ligi. Opisan je kao “snažan i opasan” napadač, a poznat je po svojoj “munjevitoj prisutnosti” na terenu. Nastupajući za Francusku nacionalnu reprezentaciju, Gignac je debitovao u meču protiv Litvanije 2009. godine, a prvi gol je postigao u narednom meču protiv Farskih ostrva u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine na kome je i ovaj fudbaler nastupao.

Francuski fudbaler je rođen na jugu zemlje i pripada Manouches skupini Roma, koja je srodna sa njemačkim Sinti Romima.

Ricardo Quaresma

Fudbalska karijera Portugalca romskog porijekla i dalje je na visokom nivou, a tokom prethodnih godina je imao nastupe za najveće fudbalske klubove, kao što su Barcelona, Inter Milan, Chelsea, Al-Ahil Dubai i Porto. Ricardo Quaresma je trenutno igrač turskog Beşiktaşa i reprezentativac Portugala. Opisan je kao “živi, zagonetni talenat”, a u svoju stil igre uključuje širok repertoar trikova, rabonu i trivelu.

Zbog svog porijekla dobio je nadimak O Cigano. Prije četiri godine progovorio je o rasnoj diskriminaciji koju je osjećao na terenu i koja je generalno prisutna u Portugalu. Tada je izjavio: “Kada čujem da ljudi govore kako danas nema rasizma, nasmijem se. Šta god da se dogodi u Portugalu, uvijek su krivi Romi, crnci i imigranti. Teško je živjeti sa tim.”

Dani Güiza

Sa ostalim igračima reprezentacije Španije, Dani Güiza je osvojio Evropsko prvenstveno u fudbalu 2008. godine. Na poziciji napadača, igrač romskih korijena nastupa za Fudbalski klub Atlético Sanluqueño.

Može se reći da je prilično kasno ostvario uspješnu karijeru, jer je sa 27 godina došao u kontakt sa nekim od najjačih evropskih fudbalskih klubova. Nakon što je zaigrao za Nacionalni tim Španije i pokazao se kao spretan igrač, potpisao je ugovor sa turskim klubom Fenerbahche. Tokom osam sezona Güiza je odigrao 141 utakmicu i postigao 52 gola za klubove u kojima je igrao, najviše za Majorku i Getafe. Za reprezentaciju Španije postigao je 6 golova.

José Antonio Reyes

Još jedan talentovani fudbaler koji je igrao za špansku reprezentaciju je José Antonio Reyes. Fudbaler, čije su pozicije uglavnom desno krilo i napadač, Španiju je predstavljao na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj. Sevilla, Arsenal, Real Madrid, Atletico Madrid i Benfica, fudbalski klubovi su za koje je Reyes igrao, a trenutno igra za kineski Xinjiang Tianshan Leopard.

Reyes je rođen u Utreri, opštini na jugozapadu Španije i njegovi roditelji su Romi. Nekadašnji trener Španije, Luis Aragones, 2005. godine je rasističkom izjavom podigao tenzije na fudbalskoj sceni i tako izazvao skandal. Naime, Aragones je poredeći igru Reyesa i Francusa Henrya, rekao kako gypsy igra bolje nego black shit, pa je zbog vrijeđanja na rasnoj osnovi kažnjen disciplinskom mjerom.

Jesús Navas

Pored Reyesa i Güizae, Jesús Navas je bio reprezentativac Španije, pa se zbog toga može zaključiti da su Romi izuzetno doprinosili španskom nacionalnom timu. Navas je pripadnik gitanosa, romske podgrupe koja najvećim dijelom živi u Španiji, a manjim dijelom u Portugalu i Francuskoj.

Kao desno krilo, Navas igra za Sevillu, a ranije je bio igrač Manchester Citya, kada je ovaj klub pobijedio u Premier ligi, za sezonu 2013/14. U Nacionalni tim Španije ušao je 2009. godine, a već sljedeće godine je zajedno sa svojim timom osvojio titulu svjetskog prvaka na prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Za Španiju je igrao i 2012. godine kada je ova zemlja pobijedila na Evropskom prvenstvu održanom u Poljskoj i Ukrajini.

Pored Španije, Romi su dali veliki doprinos i reprezentaciji Rumunije u kojoj od kraja 2. svjetskog rata u svakoj generaciji igra barem jedan ili dva romska fudbalera. Takođe, i Pierre-Yves André, Eugen Bari, Richard Carpenter, Carlos Muñoz, Petre Marin, Marcos Márquez, Gerd Mueller, Bănel Nicoliță, Oleksandr Noyok, Christos Patsatzoglou, Hansi Müller, Vital Lanko i još mnogi fudbaleri, takođe su ostvarili uspješne karijere, nastupajući za nacionalne reprezentacije zemalja iz kojih dolaze i mnoge evropske i svjetske fudbalske klubove.