Romi najviše izloženi izbornom nasilju

377

Građani iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva i zaposleni u javnom sektoru svakodnevno su i u kontinuitetu izloženi pritiscima da osiguraju ili pruže podršku političkoj stranci, pokazuju rezultati posmatranja prvog dijela izborne kampanje koje je provo Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA u Srbiji.

Kako su naveli, praksa protivzakonitog uticaja na volju birača prisutna je i van predizbornog perioda, ali je izraženija tokom kampanje.

„Pritisci se manifestuju kao kazna i kao nagrada za građane od kojih se očekuje da usklade ponašanje sa zahtjevima političkog okruženja. Svi zabilježeni slučajevi pritisaka isključivo se dovode u vezu sa stranakama na vlasti, a velika većina njih i s institucijama državnog sistema“, kažu iz ove organizacije.

Kako navode, posmatračka misija Crte je ustanovila da su od svih manjinskih kategorija stanovništva, građani romske nacionalnosti najizloženiji izbornom nasilju, zbog čega s pažnjom prate dešavanja u romskoj zajednici u vezi s predstojećim izborima.

„Zabilježeni su navodi o zloupotrebi ličnih podataka Roma u korist političkih stranaka, ali i slučajevi primoravanja i zastrašivanja stanovnika romskih naselja kako bi prodali glas. Pripadnici te manjinske grupe često su suočeni s ucjenama i prijetnjama gubitkom posla ili socijalne pomoći ukoliko ne glasaju za određenu političku stranku ili kandidata”, rekli su iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost.

Iz ove organizacije su pozvali nadležne institucije da reaguju i da ispitaju navode o pritiscima na birače i drugim slučajevima izborne korupcije, te da sankcionišu i spriječe institucionalne zloupotrebe i ugrožavanja ljudskih prava.