Romi se ni u vrijeme pandemije ne odriču tradicije

1509
Foto: Aldin Fafulović

Romi širom svijeta 6. maja proslavljaju praznik Đurđevdan – Ederlezi, jedan od najvećih i najstarijih romskih praznika koji označava dolazak proljeća. Romi, kao i mnogi narodi od davnina obilježavaju početak proljeća i godišnjeg prirodnog ciklusa.

Praznik će i ove godine biti proslavljen, iako u nešto izmijenjenim okolnostima zbog pandemije novog koronavirusa.

Sabahudin Tahirović, predsjednik Udruženja Roma Jačanje Zuralipe iz Viteza, kaže za Udar da svake godine praktikuju proslavu Đurđevdana u svojoj zajednici.

Ali, pandemija koronavirusa je izazvala takvu situaciju u čitavom svijetu da, ne samo Romi, nego i čitav svijet, ne mogu obilježavati svoje tradicionalne praznike kako su navikli.

Međutim, mi ćemo opet na neki način, sa svojim mještanima, sjesti na propisanom odstojanju i malo popričati o svom Đurđevdanu da se na bilo kakav način obilježi, mada to nije to – kaže nam Tahirović.

Inače, ranijih godina su znali imati po 200-300 osoba u prostorijama Udruženja i tu bi obilježili i proslavili praznik, i pričali o tradiciji i nastanku praznika.

Na taj dan, Romi idu rano na rijeku, donose vodu, pogotovo ako je pored mlina koji okreće točak, jer je točak romski simbol putovanja.

Voda se zatim donosi u zajednicu, kao i razne vrste biljaka i voćki, te se sve to stavi u vodu, pa se rano ujutru Romi kupaju – jedni kod kuće, jedni na rijeci, i molitvama na romski način zamole da sve što je loše od njih ode, a sve što je dobro da ostane i nastavi se u budućnosti.

Međutim, sada je teško pričati o nečemu što se ne može ispuniti, zbog pandemije koronavirusa.

Mi smo na mnoge načine pomogli svojoj zajednici. U ovako teškoj situaciji smo se izborili preko raznih donatora, svojih prijatelja, i pomogli našim Romima. Naši Romi danas imaju, zahvaljujući udruženju i drugim ljudima, u svojim domovima bar prehranu za svoje porodice, što je najbitnije. Svim Romima želim sretan Đurđevdan, da ga bar osjete u svojoj duši i srcima. Ne možemo ga proslaviti ali bar možemo razgovarati o tom danu. Sad je ovako kako jeste, ali se nadamo da ćemo iduće godine moći obilježiti naš Đurđevdan – zaključuje Tahirović.

Aleksandar Mašić, predsjednika Saveza Roma RS, kaže za Udar da će praznik obilježiti u krugu porodice, “samo da se ne zaboravi, onoliko koliko Romi budu u mogućnosti“.

Pa bar da zajedno Romi ručaju i da obilježe taj datum – kaže Mašić.

(portal-udar.net)