Romi se u BiH uglavnom zapošljavaju na poslovima čišćenja i komunalnih usluga

383
Foto: Ilustracija

Pripadnici romske populacije u Bosni i Hercegovini često su u neravnopravnom položaju u mnogim sferama, a posebno kada je riječ o zapošljavanju. Zbog toga je neophodno provoditi posebne programe kojim će se poticati njihovo zapošljavanje.

Tako je odlukom Vijeća ministara BiH za zapošljavanje ove populacije u 2021. godini bilo predviđeno 600.000 KM. Naime, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao resorno ministarstvo, s Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta zaključilo je memorandum o razumijevanju i implementaciji Akcionog plana BiH za rješavanje problema koji Romi imaju u oblasti zapošljavanja.

“Memorandumom je utvrđeno da se navedena sredstva usmjere za sufinansiranje zapošljavanja Roma kod poslodavaca i samozapošljavanja nezaposlenih. Od ukupnog iznosa sredstava za zapošljavanje Roma, u FBiH je predviđeno 375.960 KM. Stoga je, u skladu s važećim propisima, sačinjen program sufinansiranja zapošljavanja Roma u 2021. godini, koji će biti realizovan u 2022. godini, s obzirom na to da su sredstva doznačena tek krajem 2021., i to u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje”, kazali su za Klix.ba iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Iz Federalnog zavoda su kazali kako je u toku postupak ugovaranja sa 18 poslodavaca, koji će zaposliti 40 osoba s evidencije nezaposlenih, te s pet osoba koje će pokrenuti vlastitu djelatnost.

Interes poslodavaca za zapošljavanje preko ovakvih programa je, kažu iz zavoda, veliki, pa je tako i za program zapošljavanja Roma.

“Razne su oblasti u kojima se zapošljavaju osobe iz ove kategorije, a budući da je većinom riječ o osobama bez kvalifikacija, one se uglavnom zapošljavaju na jednostavnim poslovima, kao što su održavanje čistoće, održavanje zelenih površina i slično. Međutim, postoji izvjestan broj slučajeva zapošljavanja na radnim mjestima za koje je predviđena visoka stručna sprema. Kada je riječ o realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja Roma u 2018. godini, vrijednost ugovorenih sredstava je iznosila 461.750 KM, a ukupan broj zaposlenih bio je 85, od čega je 55 zaposleno i 13 samozaposleno, odnosno pokrenulo je vlastitu djelatnost”, kazali su iz Federalnog zavoda.

Što se tiče realizacije Programa zapošljavanja Roma u 2019. godini, vrijednost zaključenih ugovora za zapošljavanje u Federaciji BiH bila je 678.383 KM, na osnovu čega su zaposlene 104 osobe, to jeste zaposleno je 78, a samozaposleno 26 osoba. U 2020. godini nije realizovan program za zapošljavanje Roma jer nije bilo doznačenih sredstava iz Vijeća ministara BiH za tu namjenu.

“Od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH od 2009. godine do sada je Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske u svrhu zapošljavanja Roma doznačeno nešto više od 2,1 milion KM za programe zapošljavanja i samozapošljavanja Roma na području RS-a. Od 2019. do 2021. godine kroz programe je zaposleno ukupno 317 osoba, od čega 251 osoba u komponenti zapošljavanja kod poslodavaca i 66 osoba u komponenti samozapošljavanja. Pomenute osobe su uglavnom zaposlene na poslovima u trgovini, ugostiteljstvu, poljoprivredi, u autopraonicama te pružanju komunalnih usluga”, kazali su iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Od ukupnog iznosa doznačenih sredstava s krajem oktobra, ovom zavodu je ostalo neutrošenih 138.145 KM i ovaj iznos može se, kažu, iskoristiti za provođenje novog programa u 2022. godini, što je i prijedlog Zavoda RS-a. Tražili su saglasnost i čekaju odluku.