Romi u Bijeljini dobili stanove: „Danas letim od sreće!“

612
Foto: Dešavanja u Bijeljini portal
Foto: Dešavanja u Bijeljini portal

Muradif je sa svojom djecom riješio stambeno pitanje. Iako je to samo jedna od poluga normalnog života, vjerovatno da će to biti dobra osnova za napredak u društvu.

„Danas letim od sreće. Poslije dugi niz godina hodanja po tuđim neuslovnim kućama bez struje danas mi je zasijalo. Iako danas kiša pada meni je sunce. Od danas imam krov nad glavom. Imam dvoje djece, nezaposlen sam. Djevojčica rođena prije vremena, dodatna hrana za nju treba, a danas je sve skupo“, reko je Muradif Bajrić za Udar.

Dodao je da mu je jedini izvod primanja dječiji dodatak. Kako ga je supruga ostavila mora sam da brine o svojoj djeci. Bar mu je obezbjedjen smještaj da ne razmišlja o tome.

U Gradskoj upravi u Bijeljini gradonačelnik Ljubiša Petrović i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić uručili su danas romskim porodicama ključeve šest stanova u novoizgrađenoj zgradi za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih Roma u Novom naselju.

– U zgradi imamo šest stambenih jedinica namijenjenih za šest porodica, koje imaju ukupno 30 djece. Na jesen planiramo početak izgradnje i treće zgrade, a u toku je postupak javne nabavke u kojoj će biti izabran izvođač radova, rekao je Ljubiša Stanišić iz Odjela za društvene djelatnosti.

Za radove ove zgrade je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 100.000 maraka, Karitas Švajcarske 243.600 i Grad Bijeljina 140.800 konvertiblinih maraka. Grad Bijeljina obezbijedio je besplatno i svu potrebnu infrastrukturu, saglasnosti i dozvole.

– Nastaviće se podrška romskim porodicama kao najvećoj nacionalnoj manjini u BiH. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice godinama sarađuje sa Gradom Bijeljina u cilju postizanja napretka, prije svega u oblasti inkluzije Roma u zajednicu i njihovog stambenog zbrinjavanja. Maksimalan iznos sredstava koje Ministarstvo izdvaja po lokalnoj zajednici u ovom projektu je 100.000 konvertibilnih maraka, a taj iznos je dobila Bijeljina – naglasio je ministar Lučić.

Izgradnja zgrade za stambeno zbrinjavanje je realizovana u okviru Sporuzuma o međusobnim odnosima između Karitasa Švajcarske i Grada Bijeljina o realizaciji projekta „Stambeno zbrinjavanje Roma 2018-2019 u Gradu Bijeljina“, čiji je cilj podrška implementaciji Akcionog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, kao i unaprijeđenje njihovog društvenog statusa i socijalne inkluzije.