Romi u Crnoj Gori traže veću sigurnost i bolju integraciju

1111
Foto: cdm.me
Foto: cdm.me

Dva romska udruženja u Crnoj Gori ovih dana su se obratila javnosti tražeći pomoć. NVO „Romski pokret”, preko portparola Rozane Božović i NVO „Romi sa sjevera” na čijem je čelu Zineta Selimović upozoravaju da je kap prelila čašu prije nekoliko dana kad je u saobraćajnoj nezgodi povrijeđena desetogodišnja Romkinja u bjelopoljskom naselju Rakonje.

Prema njihovim riječima, ovaj nemio događaj u kome je djevojčica zadobila tjelesne povrede probudio je sjećanja na brojne nezgode koje su se dešavale u ovom romskom naselju.

Magistralni put koji prolazi kroz naselje predstavlja ogromnu prijetnju i, prema tvrdnjama ovih udruženja, pravo je čudo što se nezgode ne dešavaju svakog dana. Bilo je teških i lakih povreda, ali i smrtnih posljedica.

– Opasnost ne prijeti samo brojnoj djeci, već i nama odraslim članovima jer smo prinuđeni da živimo u naselju tik uz frekventnu magistralu – navode u apelu za pomoć Božović i Selimović.

Apeluju na čitavu društvenu zajednicu koja radi na integraciji Roma, ne samo na području bjelopoljske opštine, već i šire, pa i na Delegaciju Evropske komisije u Podgorici, da ulože napor kako bi se uslovi za život, a posebno bezbjednosni, poboljšali.

– Posebno apelujemo na lokalnu upravu da uloži dodatne napore i u što kraćem roku riješi stambeno pitanje Roma iz Rakonja. To je u ovom trenutku naš najveći problem. Iako smo svjesni da ga je teško riješiti, nadamo se da će nam uskoro izaći u susret – navodi se u dopisu.

Djevojčica povrijeđena u saobraćajnoj nesreći član je porodice koja živi u izuzetno teškim materijalnim prilikama.

– Mučno je i poražavajuće da se troje djece, među kojima i povrijeđena desetogodišnjakinja, svakodnevno mogu vidjeti kako prose na bjelopoljskim ulicama. To je za njih i jedini izvor prihoda. Nisu uključeni u obrazovni sistem i vjerovatno su izloženi nekoj vrsti fizičkog nasilja osoba izvan prodice. Zato apelujemo na nadležne da trajno riješe problem ove porodice i djece koja su prepuštena sama sebi. Mi iz Romske zajednice, aktivisti nevladinih organizacija, uz podršku volontera i prijatelja iz većinskog okruženja, nećemo samo biti nijemi svjedoci ovakvih i sličnih dešavanja – poručuju Selimović i Božović u saopštenju.