Romi u TK-u ruše barijere i predrasude

386

Diskriminacija, otežan pristup obrazovanju kao i zdravstvnoj i socijalnoj zaštiti, samo su neki od problema koji muče najbrojniju nacionalnu manjinu u Bosni i Hercegovini. No, kada im se pruži prilika, oni itekako mogu nizati uspjehe i biti društveno aktivni i korisni. U velikoj mjeri to ovisi o potpori društva. Tuzlanski kanton je primjer zajednice gdje je diskrimnacija smanjena, navodi u svom prilogu Federalna televizija.

Predrasude o Romima ruše pozitivne priče Armina Osmanovića iz Gračanice i Dalal Mujić iz Kiseljaka kod Tuzle. To što su pripadnici romske populacije, nije ih spriječilo da se školuju, a stipendije koje dobiju za svoje uspjehe planiraju iskoristiti za stvari koje će mu pomoći da dodatno rade na sebi i svom uspjehu.

„Planiram da završim srednju školu i da upišem Filozofski fakultet u Tuzli, tačnije socijalni rad, pa eto mislim da će mi stipendija značajno pomoći u tome“, priča Armin, učenik Mješovite srednje škole Gračanica.

„Imam jednu veliku želju i to bi voljela da mi se ostvari, da postanem doktorica“, poručila je Dalal, učenica Osnove škole Kiseljak.

Dodjela priznanja najboljim učenicima povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma
Dodjela priznanja najboljim učenicima povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma

Iako su Romi najveća nacionalna manjina u našoj državi, još uvijek su vrlo često na marginama društva. Pobijediti sterotipe koji vladaju u društvu možda je i najteža bitka koju oni vode tokom svog života. Iako u Tuzlanskom kantonu imaju podršku, smatraju da je veliki propust to što 8. april, Svjetski dan Roma, nije obilježen na nivou države.

„Jedina država u Evropi je Bosna i Hercegovina koja nije obilježila današnji dan na centralnom nivou, odnosno u institucijama Bosne i Hercegovine“, naveo je Nedžad Jusić, vijećnik nacionalnih manjina u GV Tuzla.

Jusić - terenski rad je važan
Jusić – terenski rad je važan

„Ovo već je 19. godina u kontinuitetu kako obilježavamo i ovo je jedini kanton u odnosu na druge kantone u Federaciji. 47 učenika je prethodne školske godine završilo sa odličnim uspjehom i šaljem apel svim institucijama u drugim kantonima da uzmu primjer Tuzlanskog kantona“, kazao je Mehmed Mujić, saradnik za romska pitanja u Ministarstvu obrazovanja TK.

Mehmed Mujić u razgovoru sa medijima
Mehmed Mujić u razgovoru sa medijima

Za opstanak romske kulture neophodan je i opstanak romskog jezika, koji se u Tuzlanskom kantonu koristi u malim romskim sredinama u Banovićima i Živinicama. Zato su romska nevladina udruženja godinama vodila borbu da se u škole uvede izučavanje romskog jezika, kako kroz godine ne bi izgubili svoj identitet.

„Nama je posebno drago što ćemo ove godine prvi put vidjeti u Bosni i Hercegovini, odnosno ovo je više kao pilot projekat, da se taj predmet uključuje u nastavni program i to je prvi takav u Bosni i Hercegovini“, izjavio je Damir Gnjidić, šef Ureda misije OSCE u Tuzli.

„Mi smo donijeli nastavni plan i program. Sada slijedi anketiranje učenika, da vidimo koliki je broj zainteresiranih, a nakon anketiranja slijedi implementacija istog“, pojasnio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Dodjela priznanja za integraciju Roma i Romkinja u obrazovanje - ministar obrazovanja TK Omerović i savjetnik za romska pitanja Mujić.
Dodjela priznanja za integraciju Roma i Romkinja u obrazovanje – ministar obrazovanja TK Omerović i savjetnik za romska pitanja Mujić.

Ulaganjem u obrazovanje stiču se uslovi za ekonomsku neovisnost, umanjenu procenat socijalno ugroženih, a naročito je to bitno kada se govori o Romima.

Zastupljenost romske djece u osnovnim školama je trenutno 555 učenika, dok je u srednjim školama 52.